nyhet av

EU sviker sitt historiska biståndslöfte

Kvinna på stranden i Lome i Togo. Foto: Denny Lorentzen.

EU:s bistånd påverkas i allt större utsträckning av unionens migrations- och säkerhetspolitiska agendor. Enligt rapporten minskar dessutom biståndet till de minst utvecklade länderna för femte året i rad. Trenden äventyrar möjligheterna att uppnå de globala hållbarhetsmålen.

2015 kom världens FN-länder överens om ett gemensamt åtagande för att skapa en global hållbar utveckling i Agenda 2030. För att uppnå målen om ett hållbart och rättvist samhälle för alla behövs EU:s bistånd mer än någonsin. Ändå når endast fem EU-länder sitt åtagande om att 0,7 % av landets BNI går till bistånd: Sverige, Luxemburg, Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det visar årets Aidwatch-rapport som släpptes idag av civilsamhällesorganisationen Concord.

Totalt rapporterade EU endast in 0,44 procent som bistånd varav en femtedel gick till inhemskt flyktingmottagande. En trend som också tydligt kan skönjas under 2016 är att EU:s bistånd i högre grad används för att hindra flyktingar att ta sig till EU.

- Då blir det inte längre biståndsmålen om fattigdomsbekämpning som avgör utan istället EU:s migrations- och säkerhetspolitiska agendor, säger Erik Lysén, internationell chef vid Svenska kyrkan, i en intervju i Ekot.

Syftet med rapporten är att påverka denna negativa utveckling och se till att EU och medlemsstaterna möter sina biståndsåtaganden. Enligt Concord borde biståndet fokusera på fattigdomsbekämpning i låg- och medelinkomstländer. Andra typer av åtaganden bör därför inte få räknas in i målet om 0,7 procent.

Andra negativa trender som konstateras i rapporten är den försämrade transparensen, då parlamentariker och civilsamhället allt mer exkluderas från de utvecklingspolitiska processerna.

- För drygt ett år sedan lovade världens ledare att skapa en hållbar utveckling för alla människor i alla länder fram till år 2030. När vi nu granskar EU:s engagemang, ter sig dess löften som tomma ord. Utan ett effektivt bistånd och uppfyllda biståndslöften är Agenda 2030 hotad, avslutar Kristina Henschen, ordförande i Concord Sverige och kanslichef på Union to Union.

Taggar

Bistånd & utveckling
Annons