nyhet av

Ronja Gora stärker kvinnor på arbetsplatsen

Ronja Gora. Foto: Ann-Katrin Dolium.

När Ronja Gora, tekniker från Zambia, tröttnade på att se kvinnor drabbas av sexuella trakasserier på arbetsplatsen och sällan nå chefspositioner, engagerade hon sig i sitt fackförbunds kvinnokommitté.

- Kvinnor behöver ett eget utrymme då det annars är svårt och ensamt att arbeta i en mansdominerad miljö.

Ronja är en 38 årig kvinna från Zimbabwe. När hon pratar känner man genast hennes pondus och styrka. Hon arbetar som tekniker på ett tryckeri - en mansdominerad bransch - och är fackligt aktiv i Zimbabwe Graphical Union, ZGWU sedan 2004. Hon blev invald i förbundets kvinnokommitté 2008 och är sedan 2013 ordförande i Womens Advisory Council - WAC. WAC är ett forum för gemenskap och som kan ge stöd och råd till kvinnor på arbetsplatsen, även i karriärsfrågor.

Gora berättar att sexuella trakasserier tidigare var mycket vanligt på hennes jobb. Bland annat krävde chefer sex för att kvinnor skulle få nya jobb eller befordringar. WAC har bidragit till att kvinnorna lärt sig vilka rättigheter de har och att tillsammans stå upp för dem. Nu känner kvinnorna till att det inte bara de själva som är utsatta, utan att det är ett system som kan bekämpas.

Att vara solidariska och göra gemensamma påtryckningar mot företaget och trakasserande chefer har haft effekt, berättar Ronja. På hennes arbetsplats har de lyckats bra. De sexuella trakasserierna har minskat. WAC är välkända bland anställda och cheferna är medvetna om att om de gör något dumt ”så kommer Ronja”, berättar hon.

WAC arbetar också för rekrytering av kvinnliga chefer på arbetsplatsen och använder sitt inflytande för att bidra till jämställdhet. Även på det området har WAC nått framgång på Ronjas arbetsplats då rekryteringen blivit bättre och det nu finns fler kvinnor på ansvarsposter. Hon tycker att hon och WAC har ledningens respekt.

En annan viktigt funktion WAC har är att bidra i rekryteringen av kvinnliga medlemmar till facket. De har olika kampanjer där kvinnor får medlemskap vid köp av en vara, t.ex. T-shirtar med trycket ” Women can make it happen”. Erbjudandet av fackliga kurser har även varit ett argument som fungerat bra för organisering.

Alla fackets regioner har nu kvinnliga representanter och flera aktiviteter riktas just mot kvinnor, som utbildningar och projekt med fokus på hiv och aids.

- Ambitionen är att stärka kvinnor så att de kan göra allt det som män gör, säger Ronja.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter