Visa Handlingskraft: tvinga företag att respektera de mänskliga rättigheterna

Foto: Unsplash
Volontär & Aktivism

Just nu finns ingen lag i Sverige som tvingar företag att respektera mänskliga rättigheter. Det betyder att de kan driva fabriker någonstans i världen där anställda kvinnor blir sexuellt utnyttjade, eller göra anspråk på naturresurser som är avgörande för lokalbefolkningens överlevnad, utan att ställas inför rätta.

Det är dags att sätta stopp för detta! Företag borde vara skyldiga enligt lag att förhindra och hantera risker och negativ påverkan på mänskliga rättigheter som kan uppstå i samband med deras verksamhet. En sådan lag skulle bland annat kunna leda till att svenska företag runt om i världen…

  • …måste ge alla anställda en lön de kan leva på.
  • …måste värna om miljön.
  • …måste ge ersättning till de som behandlats illa.
  • …måste tillåta anställda att vara medlemmar i en fackförening.
  • …måste se till att inga anställda är barn.
  • …kan garantera att vi konsumenter inte bidrar till orättvisor.

Vill du också pusha regeringen att införa en sådan lagstiftning? Skriv under uppropet Visa Handlingskraft och gör din röst hörd tillsammans med andra medborgare, konsumenter och företag!

Initiativtagare till kampanjen är en koalition av civilsamhällesorganisationer. I koalitionen ingår Act Svenska kyrkan, Afrikagrupperna, Amnesty International i Sverige, Diakonia, Fair Action, Fairtrade Sverige, ForumCiv, Naturskyddsföreningen, Oxfam Sverige, Rädda Barnen, Swedwatch, UNICEF Sverige, Union to Union och We Effect. Koalitionen samordnas av CONCORD Sverige.
 

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons