nyhet av

"Vi som gör era kläder är värda respekt"

Nazma Akter.

En våg av repression har under det senaste halvåret plågat textilindustrin i Bangladesh. Nu vädjar fackföreningsledaren Nazma Akter om internationell solidaritet: – Vi behöver ert stöd.

Resan har varit lång för Nazma Akter, som i helgen besökte det svenska fackförbundet IF Metalls kongress och inledningstalade under lördagen.

Nazma Akter började själv arbeta inom Bangladesh klädindustri vid elva års ålder. Idag är hon facklig representant för Bangladesh klädindustri och en framstående ledare, som även sitter i det globala facket IndustriAlls styrkommitté.

Enligt Nazma Akter har mycket blivit bättre sedan kollapsen av byggnaden Rana Plaza 2013, då cirka 1 100 personer omkom och flera tusen skadades. Hon nämner också det samarbete som uppnåtts genom säkerhetsavtalet Bangladesh Accord, som är en överenskommelse mellan de globala facken, UNI och IndustriAll, och flera multinationella klädkedjor.

– Men om vi inte lyckas bättre så kan fler olyckor komma att ske, säger Nazma Akter.

”Vi är värda respekt”

Det var protesterna mot industrins låga löner som i december utlöste en våg av repression mot klädindustrins arbetstagare. Med en av regionens lägsta lönenivåer har arbetstagarna i Bangladesh svårt att överleva.

Mer än 35 fackliga ledare greps och uppskattningsvis 1 600 arbetstagare fick sparken, där mer än 800 jobbade för H&M:s underleverantörer.

– Det är vi som gör era kläder. Vi är värda respekt. Men istället betalas vi 600 kronor i månaden och blir både undernärda och sjuka, säger Nazma Akter och fortsätter:

– Det är varken rättvist eller tillräckligt. Vi personifierar vad hunger innebär.

Trots kampanjarbete både via LabourStart och påtryckningar internationellt har en ekonomisk kompensation till de avskedade arbetstagarna inte skett.

Taggar

Försörjning Mänskliga rättigheter
Annons