nyhet av

Vi måste tänka nytt i kampen mot hiv

På bilden lär sig ungdomar att använda U-report. Foto: © UNICEF/Griggers.
Det har skett stora framsteg i kampen mot hiv och aids de senaste åren. Men fortfarande är den sorgliga verkligheten sådan att 600 spädbarn smittas varje dag vid sin födsel. Och bland ungdomar mellan 10 och 19 år ökar antalet dödsfall.

Färre nyfödda barn smittas av hiv av sin mamma, fler människor får behandling med bromsmediciner och allt färre dör i aids. Så kan man idag på internationella aidsdagen sammanfatta framstegen i kampen mot hiv och aids i världen under de senaste åren. Fortfarande smittas dock över 600 barn varje dag av sin mamma i samband med födelsen, helt i onödan. Och ungdomar mellan 10 och 19 år är den enda grupp där dödsfallen i aids inte minskar- de snarare ökar.

Tonåringar har fortfarande dålig kunskap om sjukdomen, rädsla och stigma gör att de inte testar sig och många flickor lockas eller tvingas till en tidig sexdebut utan kondom. De ungdomar som lever med hiv har ofta svårt att följa sin medicinska behandling och de får för svagt socialt stöd. Det starka stigmat kring sjukdomen gör att man inte vågar vara öppen med sin situation utan tvingas leva i lögn.

Zambia är ett av de länder som är hårdast drabbad av hiv och spridningen fortsätter. Varje timme smittas tre ungdomar, två av dem är flickor. För att stoppa denna trend använder nu UNICEF nya metoder för att nå ut till unga. Nästan alla unga och vuxna har en mobiltelefon, men oftast lite äldre modeller. Många har inte råd att ringa eller surfa, utan istället används textmeddelanden.

UNICEF har i samarbete med mobiloperatörer och ungdomar lagt upp ett system som kallas U-report. De så kallade u-reporters är nu fler än 50 000 och antalet växer hela tiden. Dessa u-reporters får regelbundet gratis textmeddelanden som är konfidentiella och anpassade till just dem. Det kan till exempel handla om hur de kan skydda sig och vart hen ska vända sig för att testa sig eller träffa någon att prata med i förtroende. De som lever med hiv får information om behandling och påminnelser om att ta sin medicin. Ungdomarna kan också skicka in frågor anonymt och konfidentiellt.

Via U-report skickas också frågor ut till ungdomarna som till exempel ”vad tycker du bör göras för att färre unga ska smittas av hiv?” Denna Information är värdefull när UNICEF och myndigheterna planerar nya insatser och program. Att vara med och delta och ha inflytande över sådant som påverkar ens liv är en rättighet alla barn har enligt barnkonventionen. Arbetet med U-report visar att detta inte bara är en rättighet, utan något som är helt nödvändigt för att nå ut och rädda liv.

Taggar

Hälsa
Annons