nyhet av WaterAid

Veckans organisation: WaterAid

Oscar Molin som jobbar på WaterAids kontor i Stockholm

WaterAid är en internationell oberoende organisation som jobbar för att förändra människors liv genom att förbättra tillgången till rent vatten, bättre hygien och sanitet i världens fattigaste samhällen.

Rent vatten och sanitet är grundläggande rättigheter som alla på vår jord borde ha tillgång till. Ändå saknar 768 miljoner människor rent vatten och 2,5 miljarder har ingen toalett att gå till.

Ett av FN:s millenniemål slår fast att antalet människor utan rent vatten och sanitet skall halveras till år 2015. WaterAid verkar för att det målet skall uppnås, som ett steg på vägen. De arbetar både med konkret biståndsarbete genom ett nära samarbete med lokala organisationer och med opinionsbildning.

Hallå där Oscar Molin,

som arbetar som Program Officer på WaterAids kontor i Stockholm.

Hur kommer det sig att du började arbeta för WaterAid?
Som del av min masterutbildning gjorde jag mina fältstudier i en liten ort på landsbygden i Uttar Pradesh, Indien. Samtidigt praktiserade jag hos WaterAid och en av våra mindre lokala samarbetsorganisationer. En väldigt lärorik erfarenhet som ledde till en praktikplats på WaterAids kontor i Stockholm vilket sedan resulterade i en anställning.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Definitivt vetskapen om att vi jobbar med något så otroligt viktigt och att vårt arbete tydligt förändrar liv. I Indien träffade jag dagligen människor som tack vare tillgång till rent vatten och sanitet hade fått tid, kraft och medel för att utveckla sina liv i en positiv riktning.

Hur föddes ditt engagemang?
Som barn och tonåring bodde jag åtta år i Kenya, Zambia och Sydafrika. Mamma arbetade på barnhem och tidigt blev jag medveten om orättvisorna mellan fattiga och rika samhällen. Det formade mig som person och mitt engagemang har funnits sedan dess.
Engagemanget för vatten och sanitet kom när jag reste i länder där det var brist på rent vatten och ordentliga toaletter. Man märker tydligt skillnaden mellan samhällen som har tillgång till dessa mänskliga rättigheter och samhällen som inte har det. Rent vatten är grunden för samhällsutveckling!

Vilken är den viktigaste frågan som WaterAid driver?
Oj, det var svårt; WaterAid arbetar med mycket viktigt. Vikten av tillgång till rent vatten kan de flesta förstå. Däremot är sanitetsfrågan svårare att ta till sig. Att 2,5 miljarder människor (1/3 av världens befolkning!) saknar tillgång till en toalett är en av vår tids värsta katastrofer.
Konsekvenserna är att diarrésjukdomar sprids, flickor med mens tvingas stanna hemma från skolan, kvinnor riskerar överfall och våldtäkt när de smyger ut i mörkret och gör sina behov. Dessutom känslan av brist på värdighet när man bajsar på en åker eller i en gränd. Vi måste få beslutsfattare att våga ta i den smutsiga sanitetsfrågan!

Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Mahobadistriktet i Uttar Pradesh i Indien har stora problem med att handpumpar går sönder. För att få till ett bättre system har WaterAid tillsammans med en lokal samarbetspartner utbildat en grupp kvinnor till handpumpsmekaniker.
De driver verksamheten själva, åker ut till byar och reparerar pumpar och gör vattentester. De tar ut en avgift för arbetet vilket gör dem oberoende av externa finansiärer. Mekanikerna har fått respekt från samhället och känner ökad självsäkerhet. I denna del av Indien är kvinnors status generellt sett låg och anses inte kapabla att kunna utföra vanliga arbeten. Mekanikerna visar motsatsen och är stora förebilder för bygdens unga flickor.

Hur kan man som ung engagera sig i WaterAid?
Ett enkelt och starkt sätt att stötta oss är genom sociala medier och där berätta för vänner hur viktigt det är med rent vatten, sanitet och hygien!
Eller varför inte starta en insamling? Det behöver inte vara en så stor grej – att man springer ett lopp, fyller år, eller anordnar ett event, teater, spelning, där vinsten går till vatten och sanitet.

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor?
Praktik och volontärt arbete är självklart viktigt. Men jag vill poängtera vikten av kunskap. Läs på så mycket du kan om globala frågor, bistånd, mänskliga rättigheter, om organisationer och teorier. Bli en expert!
När du möter en arbetsgivare så kommer du ha enorm nytta av det och öka dina chanser att få anställning. Och inte minst behövs kunniga människor som arbetar med globala frågor om vi ska få till stånd en mer jämställd, rättvis och hållbar värld.