Med barnkonventionen som grund jobbar UNICEF för att alla barn ska få en bra barndom. Som världens största barnrättsorganisation har de möjlighet att förändra barns liv världen över. Globalportalen har pratat med Cecilia Åhl som är ansvarig för frivilliga på UNICEF Sverige.
Om man verkligen vill skapa varaktiga förändringar måste man enligt UNICEF jobba långsiktigt. Man måste arbeta med alla barn över hela världen ända upp till regeringsnivå och få vuxna att ta barns rättigheter på allvar. UNICEF arbetar på uppdrag av FN och finns idag representerat i över 190 länder och territorier. De hjälper till med hälsovård, rent vatten, utbildning och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering för barn under hela uppväxten.
UNICEF Sverige är en av UNICEF:s 34 nationalkommittéer och har omkring 40 anställda på kansliet i Stockholm. Det finns också grupper på omkring 30 orter i Sverige där frivilliga arbetar för att sprida kunskap om barns rättigheter.
Hallå där,
Cecilia Åhl, ansvarig för frivilliga på UNICEF Sverige.
Hur kommer det sig att du började arbeta för UNICEF?
Jag har ett starkt intresse för fredsfrågor och mänskliga rättigheter. Jag har alltid känt att var och en av oss kan bidra till en fredligare och mer rättvis värld. I stort som smått. Från ett eget lokalt engagemang till mellanstatliga samarbeten och sociala organisationers förmåga att påverka och utveckla. Möjligheten att få kombinera mina intressen kring ideellt engagemang och rättighetsfrågor gjorde att ett arbete på en internationell barnrättsorganisation som UNICEF kändes väldigt tilltalande.
Vad är det bästa med ditt arbete?
Att få möta alla engagerade människor som vill ge av sin tid och sitt engagemang. Det intresse som finns för UNICEF och barnrättsfrågor smittar och gör att arbetet känns viktigt och roligt. Att sen se resultat av det arbete som genomförs runt om i världen och se att barn får tillgång till exempelvis utbildning och sjukvård gör att arbetet känns konkret och meningsfullt.
Hur föddes ditt engagemang?
Det känns som att det alltid funnits där och från början handlade det mycket om att jag upprördes över orättvisor i min närhet. Som barn samlade jag till exempel in namnunderskrifter mot utsläpp och gifter och förde statistik och påverkade lärare kring att killarna i klassen fick mest utrymme. När jag blev äldre utökades mitt engagemang till globala frågor, jag ville bli fredsforskare och åkte på volontärresor. När jag funderar lite till på hur engagemanget ändå föddes så tror jag att det handlar mycket om självkänsla och uppmuntran från andra om att jag är viktig och kan göra skillnad. Jag tror att det är viktigt att någon tror på en, peppar och är nyfiken. Att ha en lärare, kompis eller farmor som bryr sig om dina funderingar och säger saker likt ”du kan ju alltid testa”. Jag har testat en massa olika typer av engagemangsformer, lärt mig och utvecklats allt eftersom tack vare att jag kunnat kombinera min egen drivkraft med andras stöd.
Vilken är den viktigaste frågan som UNICEF driver?
Att barn runt om i världen ska känna till sina rättigheter och få dem tillgodosedda. Vårt arbete utgår från barnkonventionen och dess grundprinciper om: Att alla barn har samma rättigheter och lika värde, att alla barn har rätt till liv och utveckling och att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. I beslut som rör barn ska alltid det som är bäst för barnet beaktas.
Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Jag kom nyligen hem från en fältresa till Mongoliet där vi lärde oss mer om barns situation i landet och om hur UNICEF arbetar på plats. Den här resan är kopplad till kampanjen Operation Dagsverke, där skolor i vår kommer att kunna samla in pengar till UNICEFS utbildningsprojekt i Mongoliet.
För mig som är född och uppväxt i Piteå och har upplevt 40 minusgrader någon enstaka gång, var det överrumplande att tänka sig en livssituation med sådan kall vinter under flera månader. Mongoliet är ett stort land och många gånger kan familjer leva med sin boskap långt ifrån byar. Det betyder till exempel att barn som börjar skolan måste flytta till särskilda boenden intill skolorna och därför träffar de sina föräldrar en gång i månaden eller så. Att tänka på en sexåring som flyttar hemifrån berör något oerhört.
Hur kan man som ung engagera sig i UNICEF?
Alla som vill engagera sig är välkomna. Vi har ingen åldersgräns och det kostar inget. Det finns lokala frivilliggrupper runt om i landet och tillsammans i gruppen planeras och genomförs de uppdrag som funkar för gruppen. Alla uppdrag fokuserar dock på att samla in pengar till våra internationella projekt samt att sprida information och utbilda om barns rättigheter, bland annat under våra kampanjer. Om det saknas en grupp där du bor går det bra att starta upp en ny ifall ni är ett tiotal intresserade personer och delar UNICEFS värdegrund.
Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Försök att ringa in vad det är som engagerar och motiverar dig. Finns det några särskilda frågor som du brinner extra mycket för? Ibland är det intresset tydligt och klart för en. Då kan det vara lättare att hitta uppdrag och organisationer som passar. Om intresset är mer allmänt eller du känner att det är många frågor som engagerar dig, så kan det vara bra att välja en stor och bred organisation. Du måste inte kunna en massa saker innan du tar på dig ett uppdrag eller blir medlem i en organisation utan det lär du dig allt eftersom. En sak som kan vara extra motiverande är att ett ideellt uppdrag ofta är en konkret och fin merit i ditt CV. Jag brukar till exempel vara referens när någon av våra volontärer söker jobb. Förutom att du kan visa att du är just engagerad och bryr dig om globala frågor så visar du till exempel att du är ansvarstagande, kan projektleda och fullfölja uppdrag.