nyhet av Studiefrämjandet

Veckans organisation: Studiefrämjandet

Elinor Askmar tycker att det bästa med hennes jobb är att få stödja rörelser som jobbar för en hållbar samhällsomställning.

Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund. Varje år samlas 200 000 deltagare för att delta i deras studiecirklar och kurser där fokus främst riktas mot frågor kring miljö, natur och kultur. Globalportalen har pratat med Elinor Askmar som är studiehandläggare för miljö, hållbar utveckling och omställningsfrågor.

För att nå ett hållbart samhälle måste det bli fler som arbetar med miljö- och klimatfrågor men också med demokratifrågor som integration och mångfald. Det menar Studiefrämjandet och arbetar därför med att engagera människor i dessa frågor. De ordnar studiecirklar, utbildningar, kulturarrangemang och föreläsningar och är särskilt inriktade på frågor kring natur, djur, miljö och kultur.

Studiefrämjandet är en del av omställningsrörelsen i Sverige. Det är en folkrörelse som arbetar för ett hållbart samhälle genom att, på ett lokalt plan, försöka förändra hur vi lever våra liv. Rörelsen är en reaktion på de kriser som finns i världen idag; klimatkris, ekonomisk kris, energikris samt ojämlikhet och orättvisor. Rörelsen anser att det globala ekonomiska system som finns idag är grunden till problemen och om vi inte lyckas ”ställa om”, kommer samhället till slut att kollapsa.

Hallå där...

Elinor Askmar, studiehandläggare för miljö, hållbar utveckling och omställningsfrågor.

Hur kommer det sig att du började arbeta för Studiefrämjandet?
Jag började jobba på Studiefrämjandet genom mitt ideella engagemang med att starta upp den lokala omställningsrörelsen i Göteborg.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Det bästa med mitt jobb är att få vara med och stödja rörelser som jobbar för en hållbar samhällomställning att få förutsättningar för att konkretisera sina visioner och organisera sig.

Hur föddes ditt engagemang?
Jag har alltid haft en stark kontakt till jorden, men det var först för några år sen då jag kom i kontakt med den internationella Transition Townsrörelsen som den tog sig organiserad form. Och det var mycket för kombinationen huvud hjärta hand, att jobba strategiskt praktisk och känslomässigt med omställningsfrågorna.

Vilken är den viktigaste frågan som Studiefrämjandet driver?
Vi jobbar med många frågor så som stadsodling, kollaborativ ekonomi och eget ekobyggande. Det som är gemensamt är att får människor att ta makten över sina liv och framtidsutmaningarna. Vi tror på folkbildande kring att kunna dela kunskap, resurser och nätverk.

Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Omställningsverkstan som är en mötesplats för praktisk omställning med cykelkök, hackerspace och Co working space. Cykelköket är en gratis gör-det-själv-verkstad för alla som behöver laga eller serva sin cykel. Göteborg Hackerspace är en gör-det-själv-verkstad där gammal elektronik, både mjukvara och hårdvara, byggs om.

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Det bästa man kan göra som ung eller ny i rörelsen är att känna efter vad man själv gillar och hänga på någon grupp som håller på med det. Vet man inte vad man är sugen på kan man till exempel försöka gå på en framtidsvecka eller omställningskonferens eller på vår seminarieserie Café Planet då det händer en massa saker för att få bättre överblick.

Taggar

Demokrati Klimat & miljö