nyhet av PMU

Veckans organisation: PMU

Noomi Lind arbetar som kommunikatör på PMU. Foto: PMU

PMU är en av Sveriges större biståndsorganisationer och arbetar främst med långsiktiga insatser för att människor själva ska kunna ta sig ur fattigdom. 

Barns rättigheter, kvinnors hälsa, utbildning och möjlighet till försörjning är prioriterade områden. Organisationen arbetar tillsammans med svenska församlingar och lokala partners, i cirka 170 projekt i runt 40 länder. Humanitära insatser genomförs också när naturkatastrofer, krig och konflikter drabbar människor i fattigdom.

Hallå där,

Noomi Lind, kommunikatör på PMU!

Vilken är din roll som kommunikatör på PMU?
- Som press- och medieansvarig arbetar jag inom olika områden. Exempelvis är jag redaktör för PMUs egna tidning PMU, webbredaktör och har presskontakter. Jag arbetar också i ett team som fokuserar på sociala medier.

Vilka frågor driver ni just nu?
-Just nu arbetar vi mycket mer vår julkampanj ”Barnens rätt – vårt ansvar”. Våra julkampanjer har alltid fokus på barns rättigheter och i år lyfter vi ett tungt men viktigt ämne om det sexuella våldet mot barn i DR Kongo. Min kollega Matilda Hector har besökt Panzisjukhuset i DR Kongo och intervjuat barn och personal. Det kommer allt fler barn till dit som blivit våldtagna, det yngsta barnet var bara fyra månader. Situationen är fruktansvärd, berättar hon och fortsätter:

-Det som händer också är att många flickor som blir gravida riskerar att bli bortstötta från sin familj. Efter en våldtäkt kan det bli svårt för barnen att återvända till sin by och sina hem. Det finns ett transitboende, Dorkas, i anslutning till Panzisjukhuset dit många kvinnor och barn kommer och bor. Där får dom hjälp att hitta en försörjning och en möjlighet att bygga upp sig själva igen efter det som hänt.

Vad är det som händer i DR Kongo?
-Det är en konflikt om landets naturtillgångar som har pågått i många år. DR Kongo är rikt på naturtillgångar, men samtidigt drabbar rikedomen folket och fattiga hårt. Konflikten går ut på att olika grupper vill få kontroll över resurserna i landet.

-Utvinngen av mineraler som bland annat finns i våra mobiltelefoner är också en viktig faktor i konflikten. PMU har ett upprop som går ut på att vi vill ha en reglering av konfliktmineraler inom EU. Det är ett sätt att försöka hitta en lösning på konflikten. Våldtäkterna som sker är ett vapen i krigsföringen. Doktor Denis Mukwegevar, som deltog i Skavlan nyligen, berättade om just det - att våldtäkt används som ett vapen. Sexuellt våld är effektivare än andra vapen för att det slår sönder familjer och samhällen och skapar otrygghet och rädsla.

Berätta gärna lite om ert samarbete med Dr Denis Mukwege och Panzisjukhuset.
- Doktor Denis Mukwege kunde utbilda sig till läkare genom ett stipendium från Svensk pingstmission. Vi har stöttat och varit med honom under många år.

-Från början byggdes Panzisjukhuset upp av bland andra PMU som ett vanligt sjukhus. Sedan sökte fler och fler människor som drabbades av våldtäkt vård, vilket ledde till att man började specialisera sig inom det området med Mukwege i spetsen. 2004 startade PMU ett projekt för överlevare av sexuellt våld för att hjälpa kvinnor och barn som blivit utsatta för våldtäkt. Sedan starten av projektet är det över 19 000 patienter som fått vård. Förut fick vi stöd av EU:s humanitära organ ECHO, men nu är vi mer beroende av insamlingsstöd.

Hur kan man stödja ert arbete?
-På många lika sätt. Det vi hoppas allra mest på är att man vill bli månadsgivare, där pengarna går dit där behoven är störst. Man kan också ge pengar varje månad till vårt arbete för barns rättigheter, som Barnens rätt-vän eller bli Kongogivare, där pengarna bland annat går till vården av våldtagna kvinnor och barn vid Panzisjukhuset.Man kan också ge gåvor sporadiskt via PlusGiro, SMS eller Swish.

Hur kan man engagera sig i PMU?
- Man kan arbeta som volontär i någon av våra second hand-butiker. Vi har 61 second hand-butiker runtom i Sverige som drivs utifrån frivilliga insatser som är ett otroligt bra sätt att engagera sig på. Som ung kan man också resa ut i världen som PMU-praktikant. Det är ett bra sätt att få inblick i hur vi arbetar som organisation, säger hon och fortsätter:

- Man kan också bli PMU-ambassadör där man engagerar sig på olika sätt i vårt arbete. Våra ambassadörer har gjort massor med coola saker, som att arrangera konserter och event för att samla in pengar. En kille virkade en Onepiece som han sedan auktionerade ut på Facebook. Han hade hört talas om vårt arbete och kände att han ville göra någonting.

Taggar

Katastrofer
Annons