nyhet av PeaceWorks

Veckans organisation: PeaceWorks

Sofia Gadelii är kanslichef på PeaceWorks.

PeaceWorks är en ideell fredsorganisation för och av unga. De jobbar främst med volontär- och praktikprogram, utbildning och föreningsverksamhet runtom i Sverige. PeaceWorks syftar till att vara som en plattform som tillhandahåller verktyg, tips och kunskap för engagerad unga. Globalportalen har träffat Sofia Gadelii som är nybliven kanslichef på PeaceWorks.

Hallå där,

Sofia Gadelii, som jobbat 1,5 år på PeaceWorks med deras utresande verksamhet. Främst med volontär-och praktikantprogrammet. Men har nu sedan en vecka börjat som kanslichef här.

Hur föddes ditt engagemang?
- Jag växte upp i Paris som är väldigt mångkulturellt. Senare sa en person till mig om han fick välja ett land att bosätta sig i skulle det vara Uruguay. Då blev jag jättenyfiken och funderade länge ”varför just Uruguay”? Sen tänkte jag, jag åker dit! Sen blev det inte Uruguay, utan det blev Peru. Men där föddes mitt engagemang i och med min första stora resa som volontärarbetare till Peru.

Där förstod jag att man inte riktigt kan rädda världen som jag tänkte när jag var yngre men jag kände att möten är så viktiga. Man kan göra någonting som man känner är nyttigt och värdefullt, vara en engagerad samhällsmedborgare. Det ville jag bli.

Berätta kort vad PeaceWorks gör.
- Vi är en fredsorganisation, som tror att det finns många vägar till fred. Vi har tre verksamhetsområden. Det första kallas interkulturella möten där vi skickar och tar emot volontärer. Det andra är organisering, där vi hjälper unga att skapa och driva föreningar. Det sista är utbildning. Vi har utbildningar där vi ger unga verktyg till att starta ett projekt och tips på hur man gör, till exempel våra projektledarutbildningar Driv.

Något som genomsyrar hela vårt arbete att vi vill att man inte tänker att det är bara värt att engagera sig om man bygger ett barnhem i Ghana. Det behöver inte nödvändigtvis vara så, utan vi kan påverka vår lokala kontext och göra någonting här. Det är viktigt för oss att kunna tänka lite mindre och att det bli genomförbart. Sen kan man göra ett lite större projekt nästa gång. Det är så intressant att vi lever i en global värld där någonting som görs lokalt kan per automatik bli globalt i och med att vi är så sammankopplade i dag. Vi jobbar mycket med att fånga upp det fantastiska engagemang som finns hos unga och vägleda under tiden.

Berätta om ett projekt du brinner lite extra för.
- Just nu jobbar vi med ett stort projekt som heter Låt stå. Som är ett antirasistiskt läromedel som vi vill integrera in i undervisningen. Vi riktar oss just nu till unga som vill driva projekt som har en antirasistisk koppling. Vi kan bidra med 5000 kronor. Vi kommer ha en utbildning där vi ger tips om vad man kan driva för typ av projekt och lite vägledning hur man kan tänka. Genom projektet Låt stå kan vi ge möjligheter till många unga som känner att man vill bidra att engagera sig. Jag tycker det är häftigt att kunna säga ”kom hit” - så hjälper vi er.

Vad skulle du säga till en ung, intresserad person som vill engagera sig?
- Jag skulle säga besök, ring eller maila oss. Vi är en ja-sägande organisation, jag är övertygad om att vi hittar någonting som passar just dig. Man kanske inte har nio månader att åka till Peru till övers, men man kanske kan undvara en helg eller en eftermiddag.

Taggar

Volontär & utbyten Mänskliga rättigheter Jämställdhet Klimat & miljö