nyhet av

Veckans organisation: Individuell Människohjälp

Erik Törner på Indivuduell Människohjälp. Foto: IM

IM bekämpar och synliggör fattigdom och utanförskap. De har funnit sedan 1938 och har idag verksamhet i femton länder. Tillsammans med lokala samarbetspartners arbetar de med främst hälsa, utbildning och försörjning. Allt arbete utformas som hjälp till självhjälp efter övertygelsen att vi tillsammans kan skapa en rättvis och medmänsklig värld att växa i.

IM arbetar med människor oavsett tro, ursprung eller politisk övertygelse. De är inspirerade av kristet-humanistiska värderingar, som medmänsklighet och alla människors lika värde.

Engagemang är en av IMs grundprinciper. Deras arbete är möjligt tack vare det samlade engagemanget hos människor runt om i världen. Du kan göra insatser både i Sverige och utomlands.

Oavsett om du har två timmar i veckan eller två timmar per år så gör din insats en stor skillnad. Som volontär i Sverige kan du bland annat vara läxhjälpare för barnen nära dig, eller i tala svenska-caféer, tjejcaféer, studiecirklar, insamling, events och rättvis handel.

Läs mer om hur du kan engagera dig.

Hallå där,

Erik Törner, Head of communication and fundraising på Indivuduell Människohjälp.

Hur kommer det sig att du började arbeta för IM?
Jag väntade på att börja forska på Tibet vid Centrum för Freds och Utvecklingsforskning i Göteborg. Under tiden jag väntade fick jag en ansökan satt i händerna om volontärarbete på en tibetansk flyktingskola i Kathmandu, Nepal – efter vilken uppdraget var att vara informatör för IM inför Dalai lamas besök hos IM 2000. Jag hade ingen aning om vad IM var, men det låg nära mina forskningsämnen så jag sökte, fick volontärjobbet, och ja därefter blev jag kvar. Jag tror någonstans fortfarande att jag skall tillbaka till forskningen i Göteborg men det har gått 14 år nu och på köpet har jag hem och familj i Skåne istället…

Vad är det bästa med ditt arbete?
Människorna, platserna, berättelserna – att ha som jobb, eller del av mitt jobb, att berätta om världen där ute. Världen som är långt ifrån den svenska vardagen, där människor lever, kämpar, har drömmar och strävar mot orättvisor och utsatthet. Att berätta och engagera och möta både våra deltagare i fält och våra givare i Sverige. Det är en ynnest.

Hur föddes ditt engagemang?
Jag läste reklam och kommunikation en gång i tiden. Min lärare sade att jag kanske var för mycket idealist för att fullt ut jobba med reklam ”där du måste försöka få folk att köpa skit de egentligen inte vill ha”. Jag kände ju att det var rätt, att jag ville något mer, så jag bytte bana till utvecklingsstudier.

Vilken är enligt dig den viktigaste frågan som IM driver?
Kvinnors rättigheter.

Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Jag har ju alltid haft särskilt nära kontakt med våra tibetanska projekt, vilket min inledningsberättelse kanske skvallrar om. Men de senaste åren har jag blivit mest berörd av arbetet i Malawi, där kampen för kvinnor och flickors rättigheter, delaktighet och höjda status haft så bra och otroligt viktiga resultat. Det är den typen av insatser där man tänker att om bara alla som var skeptiska till biståndets roll och verkan kom med hit så skulle de fatta, och bidra.

Hur kan man som ung engagera sig i er verksamhet?
Vi har många sätt man kan engagera sig som volontär, både i Sverige och i utlandet. Det är ett fantastiskt sätt att känna på en organisation, att aktivt och praktiskt – men även genom att studera och lära sig – förstå vad medmänsklighet och utvecklingssamarbete kan vara.
Sen kan man förstås, beroende på hur ung man är, bidra som givare. Man behöver inte ge mycket när man inte tjänar mycket, men att vara med i en organisations gemenskap - det är en rätt fin känsla.

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Den där känslan att ”jag vill göra nå’t” – den är en utmärkt drivkraft och signal! Följ den. Till slut hamnar du rätt.

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning
Annons