Hallå där Anna Gunterberg, medlemsansvarig för Afrikagrupperna!
Vad Afrikagrupperna arbetar med?
- Afrikagrupperna är en solidaritetsorganisation, och vi tänker att fattigdom inte enbart orsakas av naturkatastrofer, krig eller korruption, utan att det är politik som ligger bakom. Och politik kan man förändra.
Vi i Afrikagrupperna försöker bekämpa fattigdomens orsaker. Många av fattigdomens orsaker finns i Sverige och i EU så därför arbetar vi i Sverige med informationsarbete och politisk påverkan. I södra Afrika arbetar vi med att stödja lokala organisationer i deras arbete.
Vi arbetar utifrån tre teman i vår organisation:
- Vem har rätt till Afrikas resurser? Afrika är en världsdel rik på naturtillgångar, men de afrikanska länderna får inte del av vinsterna. De hamnar istället i till exempel Europa. Vi vill att Afrikanska länder ska ha rätt till sina egna resurser.
- Arbets-och levnadsvillkor är en annan viktig fråga för oss. Arbets-och levnadsvillkoren ska vara schyssta. Vi driver bland annat kampanjen Rättvis vinhandel för schyssta villkor på vingårdar i Sydafrika.
- Det tredje temat i vår organisation är hiv, och sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa.
Berätta lite om kampanjen Rättvis Handel.
- Rättvis vinhandel är ett samarbete med Latinaamerikagrupperna och fackföreningar i Sydafrika, Chile och Argentina. Kampanjen har pågått sedan 2011. Den går ut på att vi stödjer lantarbetare i Sydafrika, men också att vi påverkar Systembolaget att ta mer ansvar för lantarbetarnas arbetsvillkor. Vi har bjudit in gäster från Sydafrika så att de får berätta för Systembolaget hur arbetsvillkoren ser ut på vingårdarna. Vi har även kontakt med svenska vinimportörer. Ett resultat av kampanjen var att en vinimportör fick reda på hur dåliga arbetsförhållanden var på en gård som de importerade vin från och de inledde en dialog med gårdarna hur de skulle förbättra arbetsvillkoren.
Vi har också haft goda resultat med Systembolaget. Systembolaget har ett etiskt arbete, ett så kallat CSR arbete, där de enligt sina riktlinjer ska verka för att gårdarna har minimilöner. Men minimilöner i Sydafrika kan man inte leva på. Vi vill att Systembolaget ska verka för levnadslöner istället för minimilöner.
Systembolaget genom vår påverkan börjat märka upp etiskt märkta viner på sina butikshyllor genom att markera dessa med en lila etikett. Om du köper vin kan du som konsument fråga vad de har för etiskt märkta viner. Bara att fråga efter etiskt märkta viner är ett enkelt sätt att visa att du bryr dig.
Varför skulle du säga att ert arbete är viktigt?
Vi fokuserar inte bara på konsekvenserna av fattigdom, utan vill komma åt orsakerna. Orsakerna ska förändras ifrån grunden, så att fattigdom inte uppstår överhuvudtaget. Så till exempel har många lantarbetare problem med att de inte kan försörja sig på sin lön, vilket leder till dålig utbildning, dålig hälsa, våld i relationer, alkoholmissbruk och så vidare. Det är viktigt att avhjälpa det. Om någon har dålig hälsa så är det bra om det finns vård, men det bästa är att stoppa det redan från början så att dålig hälsa aldrig uppstår.
Vad händer för unga inom Afrikagrupperna?
Vi har två praktikprogram. Den ena är ett samarbete med Ljungskile folkhögskola. Där vi har en ettårig kurs som heter Global volontär. Den är indelad i tre delar. Först pluggar man mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor, och sen praktikserar man på våra partnerorganisationer någonstans där vi verkar och sen kommer man hem och gör något slags informationsarbete om det man har varit med om.
Ett väldigt lyckat informationsprojekt som två elever arrangerade för några år sedan var en cykelresa genom hela Sverige. De stannade på olika platser där de gjorde olika aktioner, till exempel hängde de upp små matpaket i träden för att belysa att EU ger matpaket i bistånd, men har samtidigt handelsavtal med villkor som inte är schysta för länder utanför EU. Det vore bättre att ha schyssta handelsregler än att skicka matpaket. Eleverna fick ganska mycket mediabevakning under sin cykelresa.