nyhet av Afrikagrupperna

Vattenbrist i Kapstaden

Kapstaden i Sydafrika, som lidit hårt av torkan, riskerar att stå helt utan vatten i slutet av april.

Stadens förbrukning av vatten ligger på cirka 500 miljoner liter dagligen, vilket är hälften jämfört med för två år sedan. De 4 miljoner boende i staden och stadens besökare uppmanas att inte göra av med mer än 87 liter vatten per person och dag. För att jämföra så förbrukar man under en dusch med normalt flöde cirka 0,2 liter per sekund. En dusch på 5 minuter motsvarar därmed 60 liter varmvatten. Att tvätta bilen, eller fylla pooler är förbjudet.

– Det är utmanande men det känns hoppfullt att se folk gå samman för att försöka minska vattenförbrukningen.

Utöver detta så har lokala myndigheter satt upp en provisorisk vattenutdelningsstation där invånarna får köa för att få upp till 25 liter vatten per dag. Målet är att vid en akut vattenbrist ha runt 200 sådana stationer i bruk, om invånarna skulle tvingas till vattenransonering.

Risken för vattenbrist är överhängande enligt lokala politiker och de menar att situationen blir värre då de anser att både boende och turister ignorerar stadens uppmaningar om att dra ner på användningen av vatten. För att försöka minska vattenförbrukningen har nu företag inom turistnäringen begränsat duschtiden för sina gäster till två minuter, och flera hotell har börjat återanvända disk- och tvättvatten i trädgårdsarbetet.

– Det är utmanande men det känns hoppfullt att se folk gå samman för att försöka minska vattenförbrukningen. Det finns några fantastiska initiativ, exempelvis så är det några lokala artister som producerat låtar på två minuter för att folk ska duscha kortare, säger Edo Edrees, boende i Kapstaden.

Taggar

Klimat & miljö
Annons