nyhet av

Världens värsta länder för arbetstagare

Lo-Tco presenterar en ny rapport som visar politiska, sociala och fackliga situationen i 135 länder.
Hot, avsked, fängelse, sexuella trakasserier, tortyr och i värsta fall mord drabbar fortfarande arbetstagare och fackligt aktiva runt om i världen. Lo-Tco Biståndsnämnd presenterar Världsfackets rättighetsindex samt tips på hur du kan påverka deras situation.

Vitryssland: "Regimen är rädd för oss"

President Lukasjenkas makt över invånarna i Vitryssland är total, och han tolererar varken politisk opposition eller fria fackföreningar. Trots utbrett tvångsarbete och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter har en rad svenska och andra utländska företag de senaste åren etablerat sig i landet.

Zambia: Fackliga rättigheter under attack

Zambia är ett av världens fattigaste länder och mer än hälften av befolkningen lever på mindre än en US-dollar om dagen. Samtidigt tjänar utländska företag miljarder på landets stora naturtillgångar, framförallt i de lönsamma koppargruvorna. Den höga arbetslösheten på runt 80 procent gör att arbetsgivare kan pressa ner lönerna och fackföreningar möter ofta hårt motstånd från både regering och utländska företag.

Burma: Den fackliga organiseringen ökar

Efter år av nästan total avskildhet från omvärlden började Burma 2011 att öppna sig mot omvärlden. Trots vissa demokratiska reformer är situationen för mänskliga rättigheter fortfarande alarmerande och arbetstagare utnyttjas hårt i fabrikerna. Men fler börjar kräva bättre villkor och antalet strejker har ökat dramatiskt.

Colombia: Världens farligaste land för fackliga

Hot, trakasserier och dödligt våld mot fackligt aktiva ökar i Colombia. Våldet och den anti-fackliga lagstiftningen gör det mycket svårt att organisera sig och endast runt fyra procent av den arbetande befolkningen är fackliga medlemmar.

Qatar: "En modern slavstat"

Världsfackets ordförande Sharan Burrow har kallat Qatar en ”modern slavstat”. De 94 procent av arbetskraften som är migranter får inte organisera sig fackligt och lagstiftningen gör det möjligt för arbetsgivare att utnyttja dem under slavliknande förhållanden.

Film om Världsfacket IFS rättighetsindex och om världens sämsta länder att arbeta i.

Vad kan du göra?

Det finns mycket vi kan göra för att stödja dem som kämpar för sina mänskliga rättigheter i arbetslivet. Uppmärksamhet och internationellt stöd har räddat många arbetstagare från fortsatta kränkningar. Eftersom fria fackföreningar är en viktig kraft för att utveckla demokratin och minska klyftorna mellan fattiga och rika bidrar vi också på sikt till utveckling och minskad fattigdom. Det är därför som rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar är en av de mänskliga rättigheterna i FN:s deklaration.

Några förslag:

Agera via din fackklubb eller som anställd

Många svenska företag är verksamma i andra länder. Lär dig mer om situationen i länderna och påverka företagsledningen:

www.lotcobistand.org/facket-i-varlden

Delta i internationella fackliga solidaritetskampanjer

Här finns mängder av pågående protestbrev: www.labourstart.org

Handla Fairtrade

Märkningen innebär att de som tillverkat varan har rimlig lön och fackliga rättigheter: www.fairtrade.se

Schyst resande

Försök att agera medvetet även när du åker på semester till andra länder: www.schystresande.se

Starta en studiecirkel

Lär dig om utveckling genom facklig verksamhet med studiematerialet

Global respekt: www.palmecenter.se

Gå med i Amnestys fackliga nätverk

Anmäl dig via fackligagruppen@mail.amnesty.se

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning Global ekonomi
Annons