nyhet av RFSU - Riksförbundet för sexuell upplysning

Världens ledare sviker kvinnorna

RFSU vill att Sveriges regering ska kräva att SRHR ska ingå i de nya globala utvecklingsmålen efter 2015.
287 000 personer dör varje år för att de blivit gravida – men det går att fixa! Ungefär nio av tio dödsfall kopplade till graviditet går att förhindra.

Enligt det femte av Förenta nationernas (FN) milleniemål ska mödradödligheten ha minskat med tre fjärdedelar mellan 1990 och 2015, och alla i världen ska ha tillgång till mödravård. Nu är det 2015. Trots de ambitiösa målen har mödradödligheten bara minskat med 50 procent, och fortfarande dör 800 personer varje dag i sviterna av graviditet eller förlossning.

När FN på det så kallade millennietoppmötet i New York år 2000 beslutade om de åtta millenniemålen var målsättningarna höga. Den extrema fattigdomen skulle utrotas, spridningen av sjukdomar som hiv och malaria skulle stoppas och mödradödligheten skulle minska kraftigt.

När 2015 nu anlänt är fortfarande flera av målen långt ifrån uppnådda. Trots att stor utveckling skett i till exempel Kina, Brasilien och Indien, har inte något av målen uppnåtts i länder som Benin. Bristen att uppfylla målen trots alla framsteg har banat vägen för den så kallade post-2015-agendan, som tar vid när 2015 är över.

– Det finns stora möjligheter nu när man tittar på den nya målen som ska gälla alla länder och inte bara utvecklingsländerna. De nya målen handlar dock om en mer bred reformagenda. Förut fanns det ett specifikt mödradödlighetsmål, men nu är mödradödligheten ett av många hälsomål. Det kan finnas vissa risker att frågor om sexuell och reproduktiv hälsa faller bort, då är det extra viktigt att visa på vad millenniemålen lett till i frågor om sexuell och reproduktiv hälsa, säger Karin Nilsson, sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU.

Den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor mellan 15 och 19 år

Det femte millenniemålet slår fast att den globala mödradödligheten 2015 ska ha minskat med 75 procent, och att alla i världen ska ha tillgång till mödravård. Men som situationen ser ut idag har mödradödligheten globalt bara minskat med 50 procent, och situationen för många av världens kvinnor är fortfarande allvarlig.

Faktum är att 287 000 personer dör varje år av graviditetsrelaterade orsaker, vilket betyder att en kvinna dör varannan minut. Och för varje person som dör drabbas 20 till av komplikationer till följd av graviditet och förlossning. Mödradödlighet är faktiskt den ledande dödsorsaken bland kvinnor mellan 15 och 19 år, och trots behov saknar 222 miljoner personer tillgång till moderna preventivmedel.

Karin Nilsson menar dock att millenniemålen varit viktiga för unga kvinnors möjligheter till frihet och trygghet, framför allt då de satt press på regeringar att faktiskt agera.

– Det är så att det mål som ligger längst efter är frågor om kvinnors sexuell hälsa, speciellt när det kommer till frågor om mödradödlighet, säger hon.  

Situationen är allvarlig, men det finns lösningar. Ungefär nio av tio dödsfall kopplade till graviditet går att förhindra. Genom sexualupplysning, tillgång till moderna preventivmedel, rätt till säkra aborter och en välfungerande mödra- och förlossningsvård med kvalificerade barnmorskor skulle millenniemålet om minskad mödradödlighet kunna uppfyllas.

För att detta ska kunna ske krävs det press från den svenska regeringen. Sverige har länge stått upp för sexuella och reproduktiva rättigheter i internationella sammanhang, och vi vill att regeringen ska fortsätta att prioritera detta arbete. När utrikesminister Margot Wallström sa att Sveriges svar på världens problem är en feministisk utrikespolitik ska detta märkas också i praktiken.

2015 vill RFSU därför att Sveriges regering ska kräva att SRHR ska ingå i de nya globala utvecklingsmålen efter 2015, att den svenska regeringen sätter press på EU att stå upp för säkra och lagliga aborter och att den svenska regeringen prioriterar tonårsflickors särskilda behov av preventivmedel och sexualupplysning.

Den 8 mars arrangeras barnvagnsmarschen på över 30 orter runt om i Sverige. Det är då vi lämnar våra rekommendationer till Sveriges regering. Ju fler vi är som uppmärksammar denna tysta katastrof desto större är möjligheten att politikerna lyssnar.

Annons