nyhet av

Världen i medieskugga ett demokratiproblem

Svenska medier är alltför fixerade vid USA. – Rapporteringen från USA är tre gånger större än bevakningen av Indien och Kina tillsammans, slog David Isaksson från Global reporting fast på Union to Unions välbesökta lunchmöte "USA, USA, USA! Resten av världen i medieskugga?" i december. Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot, var med i panelen och gav ordentligt med mothugg.

– Ett stort problem är hotbilden mot journalister och att många auktoritära länder nekar oss tillstånd att komma in.

Upprinnelsen till lunchmötet i ABF:s lokaler på Sveavägen i Stockholm var David Isakssons krönika i tidningen Journalisten, publicerad under hösten 2017: "Många medier verkar även ha missat att 2010-talets Nisse också heter Mubarik eller Tanja. Och att Mubarik och Tanja inte är så där jätteintresseradeav texas. Ja, troligtvis har fler svenska de senaste åren besökt Erbil eller Hargeisa (varsågod och googla!) än Houston."

Under höstens katastrofväder runt om i världen växte kritiken mot att svenska redaktioner prioriterade ovädret i USA, i Texas och Florida, framför det i Indien, Bangladesh och Nepal. Talet om "kulturell närhet" fick David Isaksson att reagera:

– I dag rapporterar svenska medier tre gånger mer från USA än vad de rapporterar från Indien och Kina tillsammans.

Att omvärldsbevakningen ser ut som den gör har många förklaringar:

– Det finns många olika faktorer och förklaringar till varför rapporteringen i svenska medier ser ut som den gör, förklarade Linda Flood, redaktör på Arbetet Global och en av debattdeltagarna. Det handlar bland annat om närheten till det engelska språket och USA:s förmåga att skapa nyheter som fångar svenskars intresse.

Ett utsatt yrke

– Bevakningen av USA och Trump handlar också om att det är en av världens mäktigaste personer som när som helst kan starta krig med Nordkorea, sa Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot.

Att som journalist bevaka auktoritära och riskfyllda regioner är också komplicerat och farligt:

– I många delar av världen trakasseras journalister systematiskt och motarbetas och hotas, sa Ginna Lindberg. Det är ett reellt problem för utrikesrapporteringen.

En global fråga

Mediebevakning och journalistik är också en demokratifråga, och en facklig fråga, och en alltför snäv rapportering av världen kan vara problematiskt, ur flera aspekter.

– Vi finns alla i en global arbetsmarknad och vi borde berätta mer om vad exempelvis facken gör i sitt internationella arbete, sa Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO, och en av fyra i lunchmötets panel. Medierna behöver spegla arbetstagares verklighet och ett bra sätt är att lyftadet solidariska arbetet som sker för kollegor runtom i världen.

Taggar

Demokrati
Annons