nyhet av

Våld mot kvinnor en del av vardagen

Kvinnogrupp från byn Xesic besöker kvinnogruppen i en grannby för utbyte av erfarenheter.
– Diskrimineringen börjar redan vid födseln säger Doña Edna med eftertryck medan hon reser sig upp från sin plats vid bordet så att alla i rummet kan höra vad hon säger. När en pojke föds i någon av byarna häromkring dödar man en tupp eller höna för att fira men när en flicka föds gör man ingenting, ingenting slår hon fast med kraftfull stämma.

Doña Edna är en av deltagarna i ett forum för förebyggandet av våld mot kvinnor som IMs samarbetsorganisation ICOS arrangerar tillsammans med en handfull andra guatemaltekiska organisationer. Kvinnor och män från ett flertal kommuner runt Santa Cruz del Quiché har bjudits in för att delta. Flera delar med sig av sina åsikter och erfarenheter, Doña Edna är en av dem.

Deltagarna får höra om olika typer av våld mot kvinnor som existerar i samhället. Våldet måste inte nödvändigtvis vara fysiskt (t.ex. slag och sparkar) utan att det även kan vara psykiskt (t.ex. hot och trakasserier), ekonomiskt (t.ex. uteblivet arv eller utebliven rätt att tjäna pengar) eller sexuellt (t.ex. våldtäkt) får de lära sig. Advokaten Monica finns också på plats för att informera om vad man kan göra för att anmäla våld mot kvinnor och vilka rättigheter man har som drabbad. Hon betonar att det är viktigt att anmäla direkt, redan första gången något händer istället för att hoppas på att det inte ska hända igen.

– För att utrota våldet i hemmen måste vi först utrota machismon och sluta bete oss som om mannen skulle har ett högre värde än kvinnan Doña Ednas höjer åter igen sin stämma medan hennes gröna glitterprydda blus höjer och sänker sig under kraften av hennes ord.

I Guatemala är machismon utbredd, så utbredd att den ibland knappt märks. Den har blivit del av vardagen. I många hem sätter sig mannen vid matbordet så snart han kommer från arbetet och förväntar sig att få middagen serverad. På samma sätt uppmanar många mödrar sina döttrar att servera sönerna i familjen medan pojkarna får en sträng tillsägelse om de försöker diska efter sig. Kvinnan är till för att tjäna, mannen för att tjänas.

Machismon ger sig också till känna på andra sätt. Flickor har ofta sämre möjligheter att gå i skolan och det är inte ovanligt att kvinnan måste be mannen om lov för att ta sig till sjukhuset. Mannens vilja att kontrollera kvinnan får även andra ödesdigra konsekvenser, år 2013 rapporterades nära 600 fall av så kallade femicidios, mord på kvinnor just för att de är kvinnor. En tystnad sprids bland deltagarna på forumet när de får höra att ett antal fall av femicidios finns konstaterade även här i Quiché.

– Jag har naturligtvis hört talas om femicidios säger en av deltagarna men jag hade aldrig trott att det förekommer här i Quiché, så nära.

Genom att tala med kvinnor och ungdomar som sina rättigheter försöker Icos stoppa våldet mot kvinnorna och skapa en mer jämlik generation av unga människor. Och det har skett förändringar, genom mötena med kvinno- och ungdomsgrupperna har kvinnorna fått ett ökat självförtroende och kraft att stå upp för sig själva. De som tidigare knappt sa någonting är inte längre rädda för att tala inför grupp och i vissa familjer har mannen börjat ställa upp med att ta hand om djuren medan kvinnorna går på sina möten.  

På forumet om våld mot kvinnor tar Doña Edna till orda igen.

– Gud gav inte bara kvinnan händer, mannen fick två stycken också så varför ska inte han hjälpa till i hemmet? utbrister hon och möts av medhållande rop och skratt från de andra deltagarna på forumet.

Bilden högst upp föreställer en kvinnogrupp från Xesic I som besöker kvinnogruppen i en grannby för utbyte av erfarenheter.  

Författare: Sofie Kroon.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons