Vad gör en handläggare?

Anna Kristiansson, Sub-granting Officer på ForumCiv.
Jobba

Handläggare, Programme Officer och Sub-granting officer är vanliga titlar i biståndsbranschen. De låter en aning tekniska och det är inte helt tydligt vad de går ut på. Vi har bett Anna Kristiansson, Sub-granting Officer på ForumCiv, hjälpa oss reda ut!

När Svalorna Indien Bangladesh, exempelvis, sökte en ny handläggare i våras stod det så här: “Arbetet innebär att tillsammans med kollegor, samarbetspartners och medlemsorganisationer utveckla och kvalitetssäkra Svalornas projekt och säkerställa att de bidrar till demokratisering och ökad respekt för mänskliga rättigheter.”

Vad innebär de arbetsuppgifterna i praktiken och vilken bakgrund krävs för ett sådant jobb? Det skiljer sig så klart från organisation till organisation, men förhoppningsvis kan Anna Kristiansson, Sub-granting Officer på ForumCiv, skänka lite klarhet.

Hej Anna! Vad innebär ditt jobb?

Som handläggare på ForumCiv handlägger jag informationsprojekt. ForumCiv vidareförmedlar bidrag till informations- och kommunikationsprojekt som genomförs i Sverige och som syftar till att bidra till fattigdomsbekämpning och en rättvis och hållbar global utveckling.

Handläggningen innebär att jag läser ansökningar, är med i beslutsprocesser och följer upp projekt. Rent praktiskt betyder det att jag arbetar mycket med läsning, skrivande och att ha kontakt med de sökande organisationerna.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att få jobba med något konkret där man kan följa en kedja från början till slut. Se hur olika idéer på papper skrivs ut för att sedan verkställas! Jag jobbar i ett ganska litet team där vi har väldigt mycket kontakt med varandra, vilket också gör att man alltid har någon att bolla frågor med.

Anna med utsikt från ForumCivs kontorsbyggnad i Stockholm.

Vad har du pluggat?

Jag har läst på författarskolan vid Lunds universitet, och även gått på en del folkhögskolor. Kanske ganska otippat för att sedan arbeta på en biståndsorganisation, men jag tror att det är väldigt nyttigt att vara van vid att arbeta med språk och text, eftersom en stor del av handläggningen handlar om att djupdyka i texter för att förstå vad det är för projekt som organisationerna vill genomföra. Vi skriver även egna texter som ska vara så förståeliga som möjligt för den sökande organisationen.

Hur fick du ditt jobb?

En person tipsade mig om att söka ett kortare vikariat som jag sedan fick fortsätta på. Och när jag sedan såg tjänsten för mitt nuvarande jobb så sökte jag den. Jag tror det är bra att vara öppen och testa att göra lite allt möjligt på en organisation. Jag tror också att det är bra att engagera sig på fritiden i sådant man tycker är kul och spännande. Det ger erfarenheter, kunskaper och ett nätverk av människor som är bra att ha.

Ditt bästa råd till den som vill ha ditt jobb?

Tänk att det kan vara bra att vara öppen för många olika typer av arbetsuppgifter, låt saker och ting ta sin tid och när du har fått in en fot på en organisation, se till att lära känna arbetsplatsen. Arbetsplatser är rörliga och ofta dyker det upp tjänster man kan inte ens hade tänkt att man ville ha och som sen visar sig vara toppen!

Taggar

Bistånd & utveckling
Annons