======= &noscript=1"/> >>>>>>> master
nyhet av

Vad är hållbar turism?

Många av oss älskar att resa runt i världen, upptäcka nya platser och kulturer. Turism kan vara en positiv kraft för utvecklingen i fattiga länder - om vi ändrar vårt sätt att resa.

Globalportalen har pratat med Hillevi Persson, som jobbar med nätverket Schyst resande. Dom lyfter turismens ekonomiska, ekologiska & sociala baksidor - och utbildar för att få oss alla att resa smartare. 

Hej Hillevi! Vad är hållbar turism?

En hållbar turism är en turism där vi tar hänsyn till de sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av vårt resande. Helt enkelt en turism där vi reser på ett sätt som främjar människa och miljö och som gynnar lokalbefolkningen på turistorter.

Vilka är de 3 viktigaste sakerna en ska tänka på när en är ute och reser?

1. Ställ krav och våga fråga!
Ställer jag krav på researrangören och vågar fråga vilka arbetsvillkor de anställda som jobbar på mitt hotell har, visar jag att detta är viktigt för mig som resekonsument.

2. Bidra lokalt!
Väljer jag att äta på den lokala restaurangen, köpa lokalt producerade souvenirer och anlita det lokala dykcentret gynnar jag lokalbefolkningen och lokala företag istället för att pengarna hamnar i de multinationella företagens ficka.

3. Välj transportmedel på ett smart sätt!
Om jag flyger mer sällan och istället stannar borta längre, och tar tåget väl på plats, minskar jag mina klimatpåverkande utsläpp.

Fler tips hittar du på Schyst resandes hemsida!

Vad är det bästa med att vara Ambassadör för Schyst resande?

Schyst resande erbjuder utbildningar för dig som är intresserad av hållbar turism och vill lära dig mer. Efter att ha gått en Introduktionsutbildning i hållbar turism kan du välja att ta steget vidare och gå en Ambassadörsutbildning och engagera dig i Schyst resande.

Att vara Ambassadör för Schyst resande ger många möjligheter och frihet. Du bestämmer själv hur just du vill engagera dig och vad som inspirerar dig. Många engagerar sig för att träffa andra likasinnade, för att kunna diskutera med varandra och sprida information vidare till andra.

Att föreläsa för gymnasieungdomar, driva Schyst resandes frågor i sociala medier eller stå i en monter på mässa är exempel på vad våra Ambassadörer brukar göra. Varje år har vi en fortbildning för Ambassadörer – ett tillfälle att nätverka med andra och hela tiden lära sig mer om hållbar turism.

Håll utkik i Globalportalens kalender efter utbildningar med Schyst resande! 

Taggar

Försörjning Global ekonomi Mänskliga rättigheter