av Naturskyddsföreningen

Utmaning: En shoppingfri månad för miljön!

Foto: Getty Images
Livsstil

Vill du utmana dig själv och ta en paus från att shoppa nya kläder och saker? Var en del av förändringen och ta ställning mot den negativa klimat- och miljöpåverkan shopping innebär.

Ta en paus från att shoppa ny elektronik, kläder och alla andra prylar. Ta en månad och lär in nya shoppingfria beteenden. En så enkel sak som att ta en ny butiksfri väg till och från jobbet eller skolan kan dämpa köpimpulserna.

Shopping har för många blivit ett intresse i sig. Att strosa i butiker eller surfa online är en hobby. Samtidigt tycker åtta av tio svenskar att de ”spenderar för mycket tid och energi på konsumtion”.

I Sverige lever vi som om vi har fyra jordklot. Det betyder att vi lånar resurser och förstör för nästa generation. Vår konsumtion av prylar, möbler, kläder och elektronik har nått ohållbara nivåer. Om vi tänker efter lite så kan vi lösa många behov på sätt som inte kostar klotet.

Säg nej till shopping i fyra steg!

  • 1. Ta en shoppingpaus från nya saker

Bestäm dig för en shoppingfri månad! Varför inte utmana dina vänner eller kollegor att hänga på? Behöver du något går det mesta att köpa second-hand. I många städer finns Fritidsbanken där du kan låna skridskor och andra sportgrejer. Det här blir ett gyllene tillfälle att rensa och ”shoppa” i förråden. 

  • 2. Fixa grejerna

Passa på att laga saker som blivit liggande, det mesta går att laga – gå till skomakaren och sula om ett par favoritskor. Tips finns på www.fixagrejen.nu.

  • 3. Upplevelser berikar

Tiden du förut la på att shoppa kan bli upplevelsetid. Ta en promenad, lär dig laga ett par trasiga jeans, gå en kurs, gå på teater eller konsert. Njut av en fika och upptäck naturen runt knuten. 

  • 4. Dämpa köpsuget

Avregistrera dig från alla nyhetsbrev, mejlutskick och  sluta följa shoppingtokiga bloggare. Köp inget på studs utan gå hem och fundera över om du verkligen behöver något nytt, i så fall försök hitta det begagnat.

Häng på! Tillsammans skapar vi nya trender och sparar miljö och klimat. 

Hur definierar vi shoppingfri?

Bra att du frågar. Det kan missförstås som att det inte är ok att köpa någonting under en månad och det skulle ju inte funka. Att köpa det du behöver för att överleva till exempel mat, åk-kort till bussen, toapapper med mera är givetvis ok. Sedan finns det saker som hamnar lite mittemellan, som deo som man kan göra själv men är ok att köpa. Köp så lite nya saker som möjligt bara och fokusera på sånt du verkligen behöver och inte kan vara utan i vardagen, om grejerna inte går att låna, köpa second hand, hyra eller få av någon.

Vill du vara med och påverka politiker, producenter och butiker?

Gå med i Handla Miljövänligt-nätverket hos Naturskyddsföreningen!

Taggar

Klimat & miljö
Annons