Bakgrund
I mars 2012 beslutade riksdagen att ge regeringen i uppdrag att skyndsamt återkomma till riksdagen med lagförslag som skulle ge ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning. Utformandet av detta förslag har dröjt och bakades in som ett delbetänkande i en större utredning om ofrivillig barnlöshet som bland annat ska utreda om surrogatmödraskap ska regleras i Sverige. Sveriges kvinnolobby skrev i Brännpunkt, SvD hur denna utredning ska stoppas. RFSL, femmis och RFSU beskriver nu sin inställning till utredningen i Svd.
Utmanar bilden av den ensamma kvinnan
För oss är det obegripligt att Sveriges kvinnolobby vill neka ensamstående rätt till assisterad befruktning och mycket anmärkningsvärt att de gör det med ett påstående om att ensamståendes barnönskan handlar om att barn skulle vara ”botemedlet mot ensamhet”.
Vi anser att barnets bästa är att vara önskad och få växa upp i en familj där en eller flera vuxna ger barnet omsorg, trygghet, kärlek och vägledning i livet. Hur denna familj har uppstått påverkar inte kvaliteten på familjen. Inte heller är en förälders kön, könsidentitet eller sexuella läggning avgörande för kvaliteten på föräldraskapet.
Utmanar synen på genetik
Sveriges kvinnolobby verkar ha uppfattningen barnets bästa har med genetik och antalet föräldrar att göra. Trots att de i sin debattartikel hävdar att de inte motsätter sig att ensamstående kvinnor får tillgång till assisterad befruktning, skriver de följande i sitt remissvar: ”Ett barn som tillkommit genom assisterad befruktning ska ha två föräldrar och barnet ska dessutom garanteras två rättsliga föräldrar vid födseln.” Hur ska detta krav kombineras med ensamståendes tillgång till assisterad befruktning?
På grund av sin starka motvilja mot surrogatmödraskap använder alltså Sveriges kvinnolobby något slags transfobt skrämselargument för att förkasta ett lagförslag som ger ensamstående rätt till assisterad befruktning.
Positiva till det nya lagförslaget
Det nya lagförslaget ger en tydlig signal om att familjer, som innehåller en förälder och dennes barn som kommit till med hjälp av assisterad befruktning med donerad sperma, är önskade i samhället och att samhället ser på dessa familjer som likvärdiga andra familjer. Det är positivt att lagar som främjar familjebildning och familjeliv erkänner och skyddar alla de olika typer av familjer som barn växer upp i idag. Detta skapar en trygghet för såväl barn som föräldrar, helt i enlighet med principen om barnets bästa.
BODIL LINDHOLM
ordförande Femmis (Frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF)
ULRIKA WWESTERLUND
ordförande RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter)
KRISTINA LJUNGROS
ordförande RFSU (Riksförbundet för sexuellupplysning)