nyhet av Svenska Läkare mot Kärnvapen

USA lämnar INF-avtalet: nu ökar risken för kärnvapenkapprustning

USA:s president Trump har aviserat att han avsåg dra ur USA ur det bilaterala nedrustningsavtalet INF (Intermediate-Range Nuclear Forces). Avtalet förhandlades fram under Kalla kriget och syftade till att avveckla medeldistansrobotar. USA har tidigare beskyllt Ryssland för att bryta mot avtalet och nu ämnar alltså USA att lämna avtalet helt.
 

– Vi ser detta som farligt, säger Andreas Tolf ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen. Kärnvapenavtalen vi har, inte minst de bilaterala mellan USA och Ryssland har varit instrumentella i förtroendet och dialogen mellan de båda kärnvapenstormakterna. Tröskeln att använda kärnvapen sänks ytterligare, med katastrofala konsekvenser till följd.

Svenska Läkare mot Kärnvapen som en del i ICAN – nobelpristagare 2017 för arbetet med att förbjuda och stigmatisera kärnvapen arbetar dagligen med att höja förtroende mellan stater och att sätta press på kärnvapenstater och deras allierade att ta avstånd från och avrusta kärnvapen. FN:s konvention om förbud mot kärnvapen som förhandlades fram förra året är ett effektivt sätt att stigmatisera kärnvapeninnehav och –användning och det är ökad respekt för internationell rätt och avtal vi måste se, inte mindre.

– Detta visar ju att FN:s konvention om förbud mot kärnvapen verkligen behövs. Kärnvapenfria stater och stater under kärnvapenparaply och i allianser måste ta avstånd från dessa massförstörelsevapen och på så sätt sätta press på kärnvapenstaterna att göra sig av med sina arsenaler, säger Josefin Lind generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Oron finns ju självklart nu om vad som händer med övriga avtal, såväl bilaterala som multilaterala. Nya Start, ett annat viktigt avtal mellan USA och Ryssland går ut om ett par år och än har vi inte sett tecken på nya förhandlingar, detta leder ju helt klart detta åt fel håll. Snart möts även världens stater för översynskonferens för det multilaterala icke-spridningsavtalet och kärnvapenstaterna som inte fullföljt sina åtaganden inom det visar ju nu på ännu mindre avsikter.

Svenska Läkare mot Kärnvapen bildades 1981 och har två gånger belönats med Nobels fredspris, 1985 tillsammans med International Physicians for the Prevention of Nuclear War och 2017 tillsammans med International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Svenska Läkare mot Kärnvapen sitter i ICAN:s styrelse och driver ICAN-arbetet i Sverige.

Taggar

Krig & fred
Annons