Arbetslöshet drabbar upp till 50 procent av världens unga arbetstagare och är den främsta orsaken till social exkludering. Det uppmärksammade det globala facket PSI förra veckan under FN:s internationella ungdomsdag. I Afrika är siffrorna ännu högre – och leder till migration.
– 70 procent av befolkningen i Afrika är under 30 år och arbetslösheten är hög bland unga. Det är också därför många migrerar. Du kan inte få ett jobb, så du flyttar eller så dör du. Det är därför många tar risken att resa genom Saharaöknen. Många mister livet under denna resa, säger David Dorkenoo, som är det globala facket PSI:s regionalsekreterare för Afrika- och arabländerna.
När PSI, som bland annat jobbar med anti-korruption, rätten till organisering, mot avregleringar och skatteflykt, hade sin regionala kongress för Afrika i november förra året hölls en separat ungdomskongress dagarna innan.
Att ungdomsarbetslöshet är en av de största orsakerna till att unga människor migrerar från regionen, och att det i sin tur resulterar i förlorade liv och kränkningar av mänskliga rättigheter, var en av slutsatserna även där.
”På grund av brist på sysselsättning eller arbetslöshet så har en stor andel ungdomar gett upp arbetssökandet” skriver de i resolutionen och uppmanar PSI och dess medlemsförbund att fortsätta kampanja mot avregleringar, tillfällig arbetskraft och jobba för god samhällsstyrning och ratificeringar av ILO-konventioner som främjar schyst sysselsättning för ungdomar.
För att öka fokus på unga i regionen har PSI:s medlemsförbund börjat besöka studenter på universiteten för att prata om vad facken gör, hur arbetsmarknaden ser ut och förbereda dem inför livet efter examen.
– Många kommer ut i verkligheten efter skolan och inser att arbetsmarknaden är svårare än vad de föreställt sig, att det finns utmaningar som de inte tänkt på, säger David Dorkenoo.
Den 12 augusti, på FN:s internationella ungdomsdag, uppmärksammade PSI frågan på global nivå och belyste hur privatisering och avreglering har underminerat löner och säkra anställningar, liksom försämrat kvalitén på, och tillgången till, offentliga tjänster.
– Hur kan vi utrota ojämlikhet och uppnå en hållbar konsumtion och produktion i en värld där kommande generationer inte har någonting annat än osäkerhet framför sig? sa PSI:s generalsekreterare Rosa Pavanelli i ett uttalande, där PSI också uppmanar sina medlemsförbund att stå upp för unga arbetstagares rättigheter.
Att osäkra anställningar också hindrar unga arbetstagare från att gå med i fackföreningar och därmed få de trygghetssystem som det innebär är en annan aspekt av problematiken.
David Doorkenoo menar att det därför också är viktigt för PSI att jobba vidare med hur de ska kunna organisera unga arbetstagare och få dem att spela avgörande roller inom facken.
– Det är ju de unga som är kontinentens framtid.