“Den utsatta situation som underlättar för väpnade grupper att tvångsrekrytera och använda sig av barn och ungdomar i sin olagliga verksamhet är främst relaterad till bristen på skydd vilken är rotad i frånvaron av, eller bristen på, skyddsnätverk som erbjuds av staten” (Defensoría del Pueblo 2014. Informe Defensorial Prevención del reclutamineto de niños, niñas y adolescentes Análisis de la política publica con enfoque étnico)
Den väpnade konflikten i Colombia har pågått i mer än 60 år och har haft förödande effekter för många samhällen. Speciellt utsatt är befolkningen på landsbygden som tvingas leva med en ständig närvaro av både militär och andra väpnade grupper och tvingas på så sätt indirekt in i konflikten. Många har tvingats ifrån sin mark och sina hem eller lever i rädsla för våld, hot och andra övergrepp.
La Defensoría del Pueblo som arbetar med främjandet av de mänskliga rättigheterna i Colombia släppte i december de två rapporterna Informe Defensorial. Prevención del reclutamiento de niños, niñas y adolescentes. Análisis de la política publica con enfoque étnico och Reclutamiento ilícito en Buenaventura. Caracterización de la situación de los niños, niñas y adolescentes afrodesciendentes e indígenas, víctimas de reclutamiento ilícito som handlar om den olagliga rekrytering av barn och ungdomar som utövas av de olika väpnade grupperna i landet. Rapporterna beskriver hur det bara under förra året olagligt rekryterades 119 barn och ungdomar, vilket innebär tio barn och ungdomar per månad. La Defensoría tror dock att mörkertalet är mycket större då många av de som rekryteras bor på landsbygden dit lagen många gånger inte når och möjligheterna att anmäla dessa brott är begränsade. Tvångsrekrytering av barn och ungdomar är ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna och rapporten uppmanar staten att göra ännu mer än vad den gör idag för att få ett stopp på de brott som begås.
Enligt utredningen är de främsta anledningarna till att de väpnade grupperna kan fortsätta att tvångsrekrytera barn och ungdomar de enorma sociala klyftor som finns i Colombia och en avsaknad av möjligheter för en stor del av befolkningen. Fattigdom och marginalisering leder till att många barn och ungdomar ser rekryteringen till de väpnade grupperna som en ekonomisk möjlighet att hjälpa både sig själv och sin familj till ett värdigare liv. Många rekryteras emellertid genom våld och hot både mot dem själva och deras familjer och tvångsrekryteringarna leder till splittrade samhällen och familjer liksom allvarliga psykiska och psykosociala konsekvenser för de barn och ungdomar som utsätts.
När man läser rapporternas beskrivning av hur tvångsrekryteringarna går till blir det tydligt hur strukturer av fattigdom, marginalisering och avsaknad av sociala skyddsnät underlättar för de väpnade grupperna ifråga om rekrytering. Förutom våld och hot är det vanligt att barn och ungdomar lockas med erbjudanden om arbetstillfällen, genom gåvor i form av pengar, kläder, skor, mobiltelefoner och droger. Ibland luras barnen och ungdomarna in i ett drogberoende genom att olika typer av droger blandats med godis och andra sötsaker vilket skapar ett beroende hos barnen och ungdomarna både till drogerna men också till den väpnade gruppen som kan erbjuda mer. Det är inte heller ovanligt att barnen och ungdomarna rekryteras genom sina lokala fotbollslag både i och utanför skolan där tränaren eller hjälptränaren tillhör en väpnad grupp.
År 2006 var 70% av de som rekryterades killar men de senaste åren har tvångsrekryteringen av tjejer vuxit och så kallade expresskidnappningar har blivit allt vanligare där tjejerna förs bort och används som sexslavar under några veckors tid. När de sedan återlämnas hotas familjerna så att de flesta inte vågar anmäla.
Flickor som tvångsrekryteras blir ofta “tjänsteflickor” och får hjälpa till med matlagning och att tvätta kläder men tvingas också till att vara sexslavar och “flickvänner” till soldaterna.
Killar som rekryteras får göra allt i från övervakning, illegal drogsmuggling, utpressning, stölder, vara informanter liksom utföra mord och vara med i strid. Både tjejer och killar används också till att rekrytera andra barn och ungdomar.
I en rapport från 2012 gjord av Tribunal Internacional sobre la Infancia Afectada por la Guerra uppskattar man att det finns uppåt 14 000 barnsoldater i Colombia. La Corte Constitucional och La Defensoría del Pueblo betonar dock att trots att vissa barn och ungdomar till synes frivilligt ansluter sig till olika väpnade grupper så är denna fria vilja godtycklig då det i grunden är de omständigheter i vilka dessa barn och ungdomar lever i som lett till att de sökt sig till de väpnade grupperna. De framhåller därmed att det inte finns några frivilliga rekryteringar utan att de är uppenbart illegala och påtvingade. Det är därför av största vikt att regeringen tar till sig av rekomendationerna från La Defensoría del Pueblo och prioritera dessa barn och ungdomar som blir offer för konflikten och lägger ännu mer resurser på utbildning, jobbmöjligheter och hälsa för att stoppa tvångsrekryteringarna och stötta de tusentals barn och ungdomar som redan utsatts.
Malin Kullmar
PeaceWorks
Referenser
Defensoría del Pueblo Colombia. 2014. Informe Defensorial. Prevención del reclutamiento de niños, niñas y adolescentes. Análisis de la política publica con enfoque étnico.
Defensoría del Pueblo Colombia. 2014. Reclutamiento ilícito en Buenaventura. Caracterización de la situación de los niños, niñas y adolescentes afrodesciendentes e indígenas, víctimas de reclutamiento ilícito.
http://www.elespectador.com/noticias/nacional/hay-14000-ninos-soldado-colombia-articulo-326128