Det eskalerande våldet i Burkina Faso har sedan i början av året lett till ett dussintal döda och drivit tusentals på flykt. De är nu i stort behov av hjälp.
Machetes, vapen och röken från nedbrunna hus. Det är de sista minnena många av de människor som tvingats på flykt från sina byar i Centre-Nordregionen i Burkina Faso tog med sig när de tvingades lämna sina hem.
– De fångade mig i bushen, berättar Dicko, 17 år, som skadats i örat och huvudet. De ville veta var mina vänner gömde sig, men jag var ensam. De slog mig och skadade mig med en machete. När de gett sig av sprang jag till byn för att hitta mina föräldrar. Vårt hus hade brunnit ned. Men vi var åtminstone tillsammans. Vi gick tills vi nådde lägret här i Barsalogho.
Tusentals människor tvingades hastigt lämna sina hem efter att våldet eskalerat i regionen. De tog sig till de närmaste byarna Foubé, Barsalogho, Arbinda, Kelbo eller Deóu. Lägret för internflyktingar i Barsalogho öppnades snabbt för att ge skydd åt över 900 personer. Många av de levde precis som Dicko i små byar tillsammans med sina familjer.
Haibata är en av de som också tvingades fly. Hon och sju andra kvinnor förstod att något var på gång när de såg röken från husen som satts i brand.
– Vi tog våra barn och sprang ut och gömde oss i bushen. Där stannade vi i tre dagar. Sedan gick vi mer än 50 kilometer för att komma hit. Våra män dödades och våra barns skolböcker brändes, berättar hon.
Stora behov
I lägret i Barsalogho bor familjer i tält som satts upp av regeringen. De lagar mat med de få kastruller och stekpannor de av fått av samhällena runt lägren eller av de lokala myndigheterna. Ett gäng påsar med majs ligger i en hög i mitten av lägret tillsammans med annan mat. Men vatten är svårare att få tag på, eftersom det inte finns någon källa i närheten. Lastbilar kör därför varje dag till den närmaste staden, Kaya, som ligger över en timme bort, för att hämta vatten som sedan fördelas på lägrets boende.
I Foubé är inte alla tält uppsatta än. Det faktum att så många som 8 000 personer bor i lägret ökar risken för sjukdomar som mässling. Därför stöttar Läkare Utan Gränser de lokala sjukvårdsteamen för att minska risken för en epidemi. Mässlingskampanjen har som mål att vaccinera 7 000 barn. Under den första dagen vaccinerades 2 100 barn i Foubé och 600 i Barsalogho. Men behoven är fortfarande stora, enligt Idrissa Compaoré, medicinsk koordinator i Burkina Faso.
– Alla aktörer som är inblandade i insatsen måste försäkra sig om att lägren håller sanitär standard och att människorna som drivits på flykt har tillgång till dricksvatten. Livsviktiga mediciner bör finnas tillgängliga och förvaras på avstånd från hetta och smuts.