nyhet av Olof Palmes Internationella Center

Turkiet påverkas av Syrienkriget

Helin Sahin. Foto: Jonatan Karreskog.

Palmecentrets Turkietexpert Helin Sahin rapporterar från Gaziantep i Turkiet – ett land som håller på att dras in i det syriska inbördeskriget och där friheten inskränks alltmer. De som kritiserar IS riskerar att dödas.

Gaziantep har blivit bas för många, både de som benämner sig syriska revolutionärer, IS-anhängare och självaste IS.

Staden har tagit emot uppemot en miljon syrier. Den har ändrat karaktär och anpassat sig snabbt. Arabiska skyltar, syriska restauranger, syrier som pratar turkiska och tvärtom. Tidigare under dagen fick jag berättat för mig, av en syrisk kvinnlig aktivist, hur och varför hon beslutade att täcka sitt hår efter att hon flytt till Gaziantep. Hon vågade inte röka ute på det kafé där vi satt och drack kaffe. Hon var orolig för att någon av de konservativa i hennes syriska krets skulle se henne.

– Min slöja är mitt sätt att hantera dem. I Syrien levde jag ett sekulärt liv och var friare, säger hon.

Hon visade platsen där de IS-kritiska syriska journalisterna, en för ett år sedan och en för bara två veckor sedan, hade skjutits ner och mördats på öppen gata i Gaziantep.

Av människorättsorganisationer har jag hört hur vissa statliga flyktingläger i denna stad, som nästan bara består av kvinnor och barn, har varit hem för IS-krigares familjer.

– IS-krigare tillåts gå in och ut ur lägren som de vill. De tar sig till Syrien, krigar där och kommer tillbaka för vård i Turkiet, har ögonvittnen berättat för de människorättsorganisationer som vägras tillträde till statliga flyktingläger.

Men en forskare jag träffade i Stockholm hade genom kontakter fått komma in i ett av dessa statliga flyktingläger i Gaziantep som hon beskrev som “exemplariskt”. Alla tält hade till exempel sin egen tv och toalett. Hon sa också att det bara fanns kvinnor och barn i det lägret som hon hade besökt, och att männen var fria att lämna lägren och åka till Syrien för att vara där i flera veckor, och sedan komma tillbaka till lägret. På min fråga om vad de gjorde där sa hon att hon hade fått svaret att männen åkte tillbaka till Syrien för att ta hand om sina kvarvarande äldre släktingar.

När jag lämnar Gaziantep tidigt på morgonen har IS fortsatt att bomba Kilis, en turkisk provins 40 kilometer från Gaziantep, på gränsen till Syrien. Dagen efter genomförde IS ett attentat mot en polisstation i den centrala delen av staden. Två polismän dödades och flera civila skadades.

Presidentpalatsets talesperson har uttalat sig och sagt att “IS bombar Kilis av misstag”. För en vecka sedan dog flera syriska flyktingar av dessa IS-bombningar i Kilis. Den syriska kvinnliga aktivisten säger att det är de IS-kritiska som dödats. Det säger även andra som jag talar med där, att IS riktar in sig på människor som man vill tysta.

De syrier som vill överleva i Turkiet måste alltså låta bli att kritisera IS. Och vara försiktiga med hur de beter sig och ser ut på gatorna i Gaziantep, det måste ske enligt muslimska traditioner. Den kvinnliga syriska aktivisten, som inte vill vara öppen med sitt namn, berättar att IS vinner stöd även av turkiska medborgare i Gaziantep.

Hennes analys är att det är en konsekvens av regeringens stöd för Nusra-fronten samt de turkiska medier som till mer än 90 procent kontrolleras av regeringen och som inte rapporterar vad som egentligen händer. Den som vill se hur kriget i Syrien påverkar Turkiet bör komma till denna stad, som dessutom har en stor kurdisk befolkning.

Efter flera timmars resa är jag snart framme i en annan stad i östra Turkiet och möts av militärvägspärrar och id-kontroller som sker vid in- och utresa från vissa städer i den kurdiska regionen. Det är en militär insats som nyligen har återinförts. Det är ännu ett tecken på att läget blir allt allvarligare i detta land.

Taggar

Krig & fred