Turkiets beslut att legalisera sex med barn ner till tolv års ålder är både svårt att begripa och oroväckande för framtiden. - Det är mycket oroande att Turkiet försämrar barns skydd och rättigheter, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU.
Vi har sett flera uttalanden som tyder på att Turkiet är på väg åt fel håll när det gäller SRHR-frågor.
Tidigare räknades sexuellt umgänge med ett barn mellan tolv och femton som ett övergrepp i Turkiet, liknande den reglering som vi har i Sverige. I och med beslutet som träder i kraft i januari 2017 ska barn som är tolv år kunna samtycka till sex, t.ex. oavsett ålder på gärningsmannen.
- Vi är mycket kritiska till Turkiets lagändring och kan konstatera att beslutet inte grundar sig i hänsyn till barnets egen vilja och rätt till sin kropp och sexualitet, fortsätter Maria Andersson.
Beslutet om en förskjutning av ålder för sexuellt samtycke gynnar inte på något vis barns rättigheter utan går snarare stick i stäv med barnkonventionen. Lagändringen kommer med sannolikhet att underlätta både sexuella övergrepp på barn och barnäktenskap. I praktiken kommer detta exempelvis. innebära att informella äktenskap med barn ökar, dvs. äktenskap som inte registreras i de nationella registren och därmed inte behöver följa nationella åldersgränser.
- Att en ung flicka gifts bort riskerar inte bara barnets hälsa utan dess liv och är därmed ett allvarlig problem för hela samhället, säger Maria Andersson. Ett gift barn har nästan inga möjligheter att själv bestämma över sin egen kropp och sin sexualitet.
Nio av tio tonårsgraviditeter sker inom äktenskapet och mödradödlighet är en av de vanligaste dödsorsakerna för flickor mellan 15-19 år i låg- och medelinkomstländer. Barnäktenskap förekommer i alla samhällsskikt, men är vanligast bland de som lever i fattigdom. Barnäktenskapen används ofta som ett sätt att kontrollera familjens heder och förekommer i högsta grad i Turkiet.
Frågan om sänkt åldersgräns ska inte ses som isolerad utan är en del i en nationalistisk retorik och politik som är både kvinnofientlig och som också motsätter sig hbtq-personers rättigheter. Turkiets presidentRecep Tayyip Erdogan har tidigare uttalat att varje abort är ett mord och ska ses som en massaker på turkiska folket och har lagt förslag om att sänka abortgränsen från dagens tio veckor till sex veckor.
Erdogan har i samband med åttonde mars, internationella kvinnordagen, uttalat att kvinnor framför allt är mammor och han har även uppmanat muslimska kvinnor att inte använda preventivmedel för att få ett ökat befolkningsantal.
RFSU ser oroligt på utvecklingen och menar att beslutet i Turkiets författningsdomstol inte kommer som en blixt från klar himmel. Även om mycket av utvecklingen går framåt i världen kring sexuell hälsa och reproduktiva rättigheter, finns det flera länder som backar och försämrar villkoren och det är det vi ser hända i Turkiet. Vi ser liknande tendenser i flera andra länder, t ex Polen där en nationalistisk konservativ politik hotar aborträtten och som inskränker hbtq-personers rättigheter.
- Det är bra att Margot Wallström har markerat mot den turkiska lagändringen, konstaterar Maria Andersson. Vi förutsätter att kopplingen till kvinnors och barns rättigheter forstättningsvis finns med i samtalen med Turkiet. Det är också glädjande att politiker från oppositionen också markerat och att stödet för sexuella och reproduktiva rättigheter är bredare än partipolitik.