3 gånger kvinnliga regissörer vunnit en Oscar

Foto: Valeriya Zankovych / Shutterstock.com
Livsstil

Att Greta Gerwigs Oscarsnominering uteblev har väckt stor uppmärksamhet. Även Margot Robbie, som spelar självaste Barbie, snuvades på en nominering. Men det är inte första gången Oscarsakademin får kritik för bristande mångfald och exkludering.

När nomineringarna till årets Oscarsgala annonserades förvånades många över att en av 2023 års största filmer, Barbie, saknades i kategorierna “årets bästa skådespelerska” och “årets bästa regi”. Både Greta Gerwig och Margot Robbie hamnade i skymundan för Ryan Gosling som fick en nominering i kategorin “årets bästa manliga biroll” för sin insats som Ken.

Det kan tyckas ironiskt att regissören till en film som gör satir över ett västerländskt, patriarkalt samhälle och belyser osynliggörandet av kvinnor, nu osynliggörs av självaste Oscarsakademin. Som om Barbiefilmens
meta-aspekt inte kunde bli mer uppenbar.

Men det är inte första gången Oscarsakademin fått kritik för bristande mångfald och exkludering. 2016 skapades den uppmärksammade hashtagen ”#OscarsSoWhite” av April Reign, som en kritik mot exkluderingen av marginaliserade grupper bland Oscarsnomineringarna. Hashtagen fick stor spridning i sociala medier och en kampanj om att bojkotta galan sattes igång.

Mot bakgrund av Gerwigs uteblivna nominering och Oscarsgalans bristande mångfald har vi tagit reda på hur många kvinnliga regissörer i Oscarsgalans historia som nominerats till och vunnit i kategorin “årets bästa regi”. Hör och häpna, under loppet av 95 galor, mellan åren 1927 och 2023, har endast sju kvinnor nominerats till kategorin. År 1977 blev Lina Wertmuller den första kvinnan någonsin att nomineras, med filmen Seven Beauties. Efter henne har Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bieglow, Greta Gerwig, Chloé Zhao och Emmerald Fennel nominerats. Hittills har endast tre av dessa kvinnor lyckats kamma hem en vinst:

  • År 2010 blev den amerikanska regissören Kathryn Bigelow första kvinnan i världshistorien att vinna en Oscar för bästa regi med filmen The Hurt Locker.
     
  • År 2021, nästan tio år senare, kammade den kinesiska regissören Chloé Zhao hem en Oscar med filmen Nomadland.
     
  • Året därpå, 2022, vann den nyzeeländska filmskaparen Jane Campion bästa regi med filmen The Power Of The Dog.

I år ställs den franska regissören Justine Triet med filmen Anatomy Of A Fall, som ensam representant för kvinnliga regissörer, mot Christoper Nolan, Yorgos Lanthimos, Jonathan Glazer och Martin Scorsese. Galan hålls den 10e Mars. Vem tror ni vinner?

Taggar

Jämställdhet