Svenske artisten Timbuktu är gästartist på en ny EP som producerats av kvinnor som överlevt sexuellt våld i DR Kongo. Som en del i ett samarbete med PMU, reste han till Panzisjukhuset för att spela in en film och skriva låtar om framtidstro tillsammans med kvinnorna.
I höstas besökte artisten Timbuktu, Jason Diakité, tillsammans med PMU Demokratiska Republiken Kongo för att spela in en film där han skrev låtar, rappade och sjöng tillsammans med kvinnor som utsatts för sexuellt våld.
Filmen lanseras nu i samband med PMU:s vårkampanj "Mod att drömma nya drömmar", där pengar samlas in till Panzisjukhusets verksamhet.
Under en dryg vecka spenderade Jason tid i en studio på Panzisjukhusets transitboende Maison Dorcas, där musikterapiprojektet Make Music Matter har en studio. I studion finns en utbildad psykolog och musikproducent som leder kvinnorna i arbetet att skriva låtar om sina upplevelser från våldtäkten.
Eftersom musiken är en viktig del i den kongolesiska vardagen använder psykologerna på Maison Dorcas det som en del i terapiarbetet.
Utifrån Jasons besök producerades EP:n "Jag har också en dröm", som bjuder på fyra spår, inklusive den kraftfulla "Mon Corps N'est Pas Une Arme" ("Min kropp är inte ett vapen"). Låtar från EP:n spelas upp i PMU:s kampanjfilm.
- Flera av de texter som kvinnorna skrev handlade om drömmar och hopp inför framtiden, om att inte tyngas ner av det som hänt tidigare. Jag skriver själv ofta om saker som jag behöver intala mig själv. Det kan vara en uppmaning om att stå på sig, resa sig och vara stark.
- Men det ger ju en helt annan dimension när en 16-årig tjej, som överlevt sexuellt våld och blivit gravid, pratar om att överleva och vara stark, säger Jason Diakité.
PMU har varit med och byggt upp Panzisjukhuset och dess transitboende Maison Dorcas och har i många år lett arbetet med att förse överlevarna av sexuellt våld med vård. Detta var Jasons andra resa till DR Kongo tillsammans med PMU.
- De absolut starkaste möten jag haft med människor, har jag haft med överlevarna av sexuellt våld i DR Kongo. Jag samarbetar med PMU på grund av att ni jobbar med Panzisjukhuset och finns det något som jag kan göra och bidra med så vill jag göra det.
Musikterapiprogrammet är ett samarbete mellan Make Music Matter och Panzi Foundation. Upphovsrätten för alla texter och musiken innehas av de artister som gett projektet tillstånd att dela och sprida låtarna. Sångerna finns tillgängliga på Soundcloud.
Se filmen.
Lyssna på låtarna.
Läs mer om kampanjen.