Miljökämpen Nonhle Mbuthuma har vigt sitt liv åt att försvara Xolobeni i Sydafrika mot planerna på Sydafrikas största titangruva, ett öppet dagbrott som skulle ödelägga en av Sydafrikas vackraste platser. Nu är hon nominerad till Front Line Defenders pris för försvarare av mänskliga rättigheter.
Det vackra Xolobeni i Sydafrika är ett välkänt turistområde, vida känt för sin vilda skönhet. Men området hotas av planerna på en gigantisk titangruva, den största av sitt slag i Sydafrika. Ett öppet dagbrott skulle förstöra de vackra och unika sanddynerna och sätta stopp för lokalbefolkningens planer för lokal ekoturism och jordbruk. Om gruvan blev verklighet skulle lokalbefolkningens försörjning hotas och Mpondofolket som levt här i generationer skulle förlora rätten till marken de bott på i århundraden.
– Om vi hugger ner träden, om vi förorenar luften och vattnet, då kan vi inte leva ens en sekund på den här jorden. Därför behöver vi som människor stå upp och skydda naturen, säger Nonhle Mbuthuma.
Striden för naturen och lokalbefolkningens rättigheter har varit både hård, långvarig och farlig. Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation Legal Resources Center (LRC) arbetar tillsammans med Amadiba Crisis committee (ACC) för att bevara området.
ACCs förre ordförande Sikhosiphi Bazooka Rhadebe mördades i mars 2016. Bara timmar innan han dödades ringde han till Nonhle och en annan kollega, Mzamo Dlamini, och berättade att han själv var nummer ett på en dödslista och att de var nummer två och tre. Ännu har ingen dömts för mordet på Sikhosiphi Bazooka Rhadebe. Nonhle Mbuthumba är nu den mest framstående ledaren för ACC och kampanjen mot gruvan.
Men Nonhle tvekar inte att ta upp kampen.
– Du vet vem du är tack vare jorden, du känner din egen identitet tack vare jorden, det förklarar jag för min treårige son, berättar Nonhle.
Nonhle Mbuthumas djupa engagemang mot Sydafrikas största titangruva har fört henne långt. I maj förra året besökte Nonhle Sverige för att delta i Naturskyddsföreningens seminarium Rätten till Marken i Umeå. Seminariet gav henne möjlighet att utbyta erfarenheter med miljökämpar i Sverige. I år är hon nominerad till Human Right Defenders Award 2017 för sitt arbete med att hävda lokalbefolkningens rätt till marken.
– Vi i Pondoland anser att det finns bättre alternativ än en gruva. Både ekoturism och jordbruk är bättre, för oss, för naturen och för kommande generationer, säger Nonhle Mbuthuma.
Front Line Defenders Award for Human Right Defenders at Risk delas ut varje år till personer som kämpar modigt för att med icke-våldsmetoder försvara mänskliga rättigheter, ofta med stora risker för sina egna liv. Syftet är att sätta fokus på arbetet för mänskliga rättigheter och att därigenom bidra till mottagarens personliga säkerhet. Priset delas ut varje år sedan 2005.
"Om vi hugger ner träden, om vi förorenar luften och vattnet, då kan vi inte längre leva ens en sekund på den här jorden."
Legal Resources Centre och Amadiba Crisis Committee
Naturskyddsföreningen är samarbetspartner till Legal Resources Centre (LRC) i Sydafrika som drivit överklagandet av gruvan åt Amadiba Crisis Committee. I maj 2016 var ACCs sekreterare Nonhle Mbuthuma i Umeå och berättade om kampen mot gruvan på Naturskyddsföreningens seminarium Rätten till Marken.
Läs mer om ACC och motståndet mot gruvan
Miljöbiståndet gör världen grönare och mer rättvis
Miljöfrågor känner inga landgränser. Därför stödjer Naturskyddsföreningen miljökämpar över hela världen. Tack vare vårt globala miljöarbete vann urfolket i Tongod Malaysia en historisk markseger över palmoljebolaget. I Sao Paolo prioriterasekologisk mat i skolan. I Uganda får inte oljebolaget tvångsförflytta människor utan att ge dem ersättning.
Tillsammans gör vi världen grönare och mer rättvis.