Young Urban Women är ett 3-årigt projekt finansierat av Action Aid där man arbetar med tjejgrupper i bland annat Sydafrikas städer. Projektet fokuserar på två områden: hyggliga jobb samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I Kapstaden är det Afrikagruppernas partner Wellness Foundation som står för själva implementeringen av projektet.
Young Urban Women-gruppen ”Go Getters” består av 35 tjejer i åldrarna 15 till 23. De deltog nyligen i en workshop om genusbaserat våld ledd av Wellness Foundation. Vi fick tillfälle att träffa dem under förberedelserna inför kampanjen 16 Days of Activism Against Gender Based Violence.
I samband med kampanjen genomförs en undersökning av polisens bemötande gentemot unga tjejer som kommer för att anmäla någon form av överfall. Resultatet lämnas idag över till polisen efter en marsch till det lokala poliskontoret i Gugulethu. Nästa vecka vill gruppen följa upp med en dialog där både polis, medlemmar från samhället och andra viktiga aktörer bjuds in så att de tillsammans kan prata om hur de ska lösa problemen.
Simthandile och Nonkukuleko från Go Getters berättar att man som ung tjej ofta inte blir tagen på allvar när man anmäler ett överfall, till exempel förväntas man berätta om vad som hänt inför alla på polisstationen. I undersökningen tittar man också på om polisen erbjuder någon form av stöd till de som blivit offer för genusbaserat våld. Simthandile och Nonkukuleko tror att det är många i samhället som inte vet så mycket om genusbaserat våld just för att det ses som ett ”kvinnoproblem”.
De berättar vidare att det främst är unga som blir utsatta, men de vågar ofta inte prata om det på grund av skam och grupptryck. Om fler får möjlighet att lära sig om genusbaserat våld och vilka rättigheter de har, samt om polisen ger ett respektfullt bemötande, tror de att fler kommer att börja anmäla genusbaserade våldsbrott. Vidare anser de att polisen borde återkoppla om vad som händer efter att man gjort en anmälan. För tillfället händer det att man ser sin gärningsman ute på gatan igen dagen efter att hen arresterats vilket skapar otrygghet i hela samhället.
Under nästa veckas tänkta dialog ska alla som blivit utsatta för brott få en chans att själva berätta om sina erfarenheter. Man hoppas kunna visa att samhället står bakom dessa personer och att de inte behöver skämmas. Förhoppningsvis kan det också leda till att våldet minskar och att fler vågar prata om vad de varit med om. Att polisen är där och hör dessa historier är viktigt för att de ska börja ta genusbaserat våld på allvar.
För Go Getters är det viktigt att alla arbetar tillsammans mot en lösning och därför hoppas de att både killar och tjejer kommer att delta i marschen. Ofta ses männen som förövare när man pratar om genusbaserat våld, men Simthandile tror att även killar blir utsatta. Om de inte vågar prata om vad de varit med om tror hon att risken är större att de i sin tur använder våld mot andra. Därför vill de visa att de stödjer både unga tjejer och killar. Genom att förändra attityderna hos ungdomar hoppas Simthandile även att samhället ska förändras.
”Den andra saken vi vill göra är att förändra ungdomars tankesätt, förstår du vad jag menar? Få dem att ta ställning mot genusbaserat våld, att kämpa för sina rättigheter och inse att kvinnor inte är svaga! Vi vill att de ska växa upp och förändra hela sin generation.”
Sanna Ellesjö
Praktikant Wellness Foundation