nyhet av Afrikagrupperna

Sydafrika: Arbetarna strejkar på Robertson Winery

Turerna har varit många i den uppmärksammade strejken bland arbetare på Robertson Winery (vinmakeri) i Sydafrika. Den här artikeln sammanfattae händelseutvecklingen i stora drag.

Den 24 augusti går drygt 200 av 250 arbetare ut i strejk på Robertson Winery i Sydafrika där de kräver en dryg fördubbling av nuvarande lön, fackdeltagande- och insyn i implementeringen av Systembolagets etiska kod och fackligt tillträde på underleverantörer till vinmakeriet.

Febril aktivitet uppstår i Sydafrika, Sverige och Danmark för att stötta arbetarna när Robertson winery försöker olagligförklara strejken i syfte av, vad man måste anta, försöka avskeda alla arbetare istället för att diskutera nya lönenivåer. Domstol tvingar dock arbetsgivaren till förhandlingsbordet.

Vid samma tid reser en delegation från Systembolaget till Sydafrika för att träffa olika aktörer berörda av strejken. Arbetarnas fackförening CSAAWU försöker då ta tillfället i akt att med hjälp av den store inköparen få tillträde att besöka gårdar som levererar vindruvor till Robertsons vinmakeri. Föreningsfrihet är enligt Systembolaget viktigt för dem men de missar chansen att använda sitt inflytande till CSAAWU:s fördel och besöker inga underleverantörer till Robertson.

Systembolagets svenska underleverantör, importfirman Primewine, intervjuas i SvD där de anser att deras handelspartner Robertson blir orättvist uthängd och att lönenivåerna är högre än vad CSAAWU uppger. Systembolagets presschef hävdade att de fått motstridiga uppgifter från en annan fackförening, BAWUSA, under besöket i Sydafrika där detta fack ska ha uppgett att inga hinder för föreningsfrihet finns på Sydafrikas jordbruk.

I ett brev skrivet av CSAAWU till Systembolaget påminns de om det möte de själva deltog i. Där fanns alla fackföreningar och arbetarorganisationer verksamma i vinområdet på plats och även BAWUSA. Alla uppgav de stora svårigheter att få rätten till föreningsfrihet uppfylld. CSAAWU:s verklighetsbeskrivning backas av arbetarallierade i Sverige i SVT opinion.

4 oktober skriver butiksarbetare på Systembolaget i Metro om dilemmat att behöva hantera varor när arbetare på andra sidan jorden ropar bojkott, om deras självupplevda erfarenheter från sydafrikanskas vinlandskap och om arbetet för en mer rättvis vinhandel. Kort därefter backar Systembolaget och vill nu göra större granskningar av vinproducenter i Sydafrika.

CSAAWU och arbetarna på Robertson står upp emot stora krafter. De är väl medvetna om att det internationella stödet från civilsamhällen kan innebära eventuella säljstopp vilket i sin tur kommer innebära att deras medlemmar förlorar jobben. Ingen vill se den utgången, men striden på Robertson betyder nu mer än en arbetskonflikt för 200 arbetare. Om CSAAWU kan tvinga företaget att betala en lön möjlig att leva på kommer det få ringar på vattnet i hela sektorn och det systemskifte som Primewine efterfrågar blir en möjlighet.

Det är just också systemförändring som Afrikagrupperna och övriga civila samhälletsmedlemmar i den fyra länder starka kampanjen Rättvis Vinhandel haft i sikte sedan 2010. Det är därför vi lobbat politiker i riksdagen att motionera för att Systembolaget ska ta större ansvar i hela leverantörskedjan, genom underskriftskampanjer där konsumenter uppger sig villiga att betala mer med garanti för schyssta arbetsvillkor och för reform av Systembolagets upphandlingsrutiner där nu endast vinkvalité och prissättning styr.

Kampanjen Rättvis Vinhandel och CSAAWU välkomnar därför givetvis Systembolagets lovord om bättre granskning av vinproduktion i Sydafrika.

Den 19 October kommer Uppdrag Granskning att handla om levnads- och arbetsförhållanden i vinindustrin där också Robertson Winery kommer figurera. Missa inte det!

Agnes Nygren
Afrikagrupperna Johannesburg

Taggar

Global ekonomi Försörjning Mänskliga rättigheter
Annons