nyhet av WaterAid

Svenska ungdomar: Vatten och sanitet högsta prioritet bland nya utvecklingsmålen

Nio av tio svenska ungdomar anser att tillgång till rent vatten och sanitet är den största globala utmaningen idag. Det bör därför, enligt dem, vara högst på agendan i september då världens ledare ska besluta om de 17 nya hållbara utvecklingsmål som ersätter FN:s milleniemål. Det visar en undersökning genomförd av analysinstitutet YouGov på uppdrag av organisationen WaterAid och stiftelsen H&M Conscious Foundation.

Undersökningen visar hur ungdomar i Sverige ser på internationella utvecklingsfrågor, och resultaten kommer vid en tid då frågan om vatten och sanitet är mer aktuellt än någonsin. I slutet av augusti arrangeras Världsvattenveckan (World Water Week) i Stockholm, och kort därefter ska världens länder anta nya hållbara utvecklingsmål som kommer bli avgörande för hur världen utvecklas i framtiden.

Två av tre oroar sig över framtiden

Undersökningen visar att två av tre svenska ungdomar (65 procent) oroar sig över framtiden när det kommer till fattigdom, hälsa och utbildning, och bara en tredjedel (36 procent) säger att de skulle gå till skolan om de inte hade tillgång till vatten och toaletter där.

Nästan tre av fyra svarande (71 procent) tror att deras studier skulle påverkas mycket om de inte hade tillgång till rent vatten och toaletter. Utöver det anser 80 procent att det är viktigt att få lära sig om utvecklingsfrågor i skolan, och en fjärdedel menar att de inte vet tillräckligt om situationen i världen när gäller vatten och sanitet.

− Vatten och sanitet är grundläggande mänskliga rättigheter, ändå lever idag 2,3 miljarder människor utan tillgång till en säker toalett, och över 650 miljoner har inget rent vatten. Det är också orsaken till 50 procent av undernäringen i världen. Det här går att förändra och det är därför viktigt att det prioriteras i FN:s nya hållbara utvecklingsmål till 2030, säger Maria Bystedt, programansvarig för fokusområdet Rent vatten på H&M Conscious Foundation.

H&M Conscious Foundation och WaterAid arbetar tillsammans i ett treårigt globalt program som ger rent vatten, hygien och toaletter till 250 000 av världens fattigaste skolbarn. Redan ett år in i samarbetet har mer än 75 000 skolbarn fått tillgång till rent vatten, sanitet och förbättrad hygien. Samarbetet infattar också att jobba med nationella och internationella beslutsfattare för att se till att dessa grundläggande rättigheter integreras i nationella utbildningsstrategier och i FN:s nya hållbara utvecklingsmål. De senaste framstegen i det globala programmet presenteras den här veckan på www.makeadifference.hm.com.

Tillgång till vatten och sanitet senast 2030

WaterAid har länge drivit frågan att rätten till vatten och sanitet ska finnas med bland de hållbara utvecklingsmålen, men också för att vatten och sanitet måste integreras med andra utvecklingsmål som till exempel utbildning. Förbättrad tillgång till rent vatten, säkra toaletter och grundläggande hygien ger barn möjlighet att stanna i skolan då de inte tvingas lägga flera timmar varje dag på att hämta vatten, och risken att flickor hoppar av skolan minskar om de har en säker, hygienisk plats som de kan använda under menstruation. WaterAid vill se ett specifikt mål för vatten och sanitet, samt att alla skolor i hela världen ska ha tillgång till dessa grundläggande rättigheter senast 2030.

– Att så många unga i Sverige inte ens skulle överväga att gå till skolan om det inte fanns rent vatten och toaletter visar att något som vi ofta tar som en självklarhet i Sverige är helt grundläggande för utbildning och lärande. Att gå i skolor utan tillgång till rent vatten och utan toaletter är ju verklighet för miljontals barn och unga världen över, något som hindrar dem att tillgodogöra sig utbildningen. För oss på WaterAid är det viktigt att vatten och sanitet verkligen ses som en prioriterad utvecklingsfråga av både dagens och framtidens ledare, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAid Sveriges generalsekreterare.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av analysinstitutet YouGov. Under perioden 29 juni till 17 juli 2015 genomfördes totalt 502 CAWI-intervjuer, med svenska ungdomar i åldrarna 13 – 19 år.

Taggar

Hälsa Bistånd & utveckling
Annons