nyhet av

Stora utmaningar efter ANC:s valseger i Sydafrika

Regerande ANC vann som väntat med drygt 62 procent av rösterna i det sydafrikanska valet. Foto: Kyknoord, Flickr
Fattigdom, ojämlikhet och en arbetslöshet på över 36 procent. Det är några av de utmaningar som Sydafrika står inför efter ANC:s valseger. Facket fortsätter att ta plats i politiken men ökad polarisering har lett till splittring mellan olika förbund.

Regerande ANC vann som väntat med drygt 62 procent av rösterna i det sydafrikanska valet. ANC har vunnit varenda val sedan demokratiseringen och avskaffandet av apartheid 1994, mycket tack vare stödet från det stora facket Cosatu.

Men trots valframgången har ANC:s popularitet sjunkit de senaste åren. Bland annat på grund av missnöje med korruption och oförmågan att göra något åt den skyhöga arbetslösheten.

– Förhoppningarna som fanns efter frigörelsen har inte infriats. Men 20 år av demokrati är trots allt väldigt kort tid. Vi får inte glömma att Sydafrika är en av Afrikas yngsta demokratier, sade Peter Jansson som är handläggare för Panaf-programmet som syftar till att stärka den demokratiska fackföreningsrörelsen på kontinenten, under ett seminarium arrangerat av Palmecentret och LO torsdagen efter valet.

Protesterna mot att offentliga tjänster och trygghetssystem inte fungerar har också ökat de senaste åren.

– Sydafrika har efter demokratiseringen befäst sin ställning som ett av världens mest ojämlika länder, frutrationen och rädslan att förlora det lilla man har växer, sade sydafrikakännaren Roger Hällhag.

Den Sydafrikanska fackföreningsrörelsen har varit en förebild för många andra länder på kontinenten. Cosatu spelade en avgörande roll i befrielsekampen mot apartheid tillsammans med ANC, men idag är förhållandet inte lika gott.

Till exempel har privatiseringar och besparingar i den offentliga sektorn mött stark kritik från fackföreningsrörelsen. En rapport från världsfacket ITUC slår också fast att situationen för facken har försämrats de senaste åren och att grova kränkningar av rätten att organisera sig fackligt blir allt vanligare.

I takt med den politiska polariseringen har också splittringen inom facket ökat, förklarade Birgit Birgersson-Brorsson, internationell sekreterare på IF Metall. Metallfacket Numsa som med ungefär 340 000 medlemmar är det största förbundet inom Cosatu har börjat organisera gruvarbetare, vilket har retat upp det stora och historiskt starka gruvfacket Num.

I striden om gruvarbetarna finns också Amcu som vunnit många medlemmar genom att ställa krav på högre löner än Num. Tonen mellan facken är hård. Amcu erkändes i juli 2013 som största fack och förhandlingspartner vid två viktiga gruvbolag. 

Ville Henrik-Klemens

Taggar

Demokrati