Inför Världsdagen mot barnarbete 12 juni sätter de globala facken fokus på utnyttjandet av barn i multinationella företags globala leverantörsled. 168 miljoner barn arbetar istället för att gå i skolan.
Många miljoner barn arbetar i exempelvis tillverkningsindustrin, gruvindustrin, jordbruksindustrin och det som barnen producerar är en integrerad del i de globala leverantörsleden. Minst hälften av världens alla barnarbetare har dessutom farliga arbeten.
- Vi kommer aldrig att ge upp arbetet med att utrota barnarbetet i världen, sa det globala facket UNI:s generalsekreterare Philip Jennings igår under ett panelsamtal vid ILO:s årliga konferens i Genève.
Jennings uppmanade också de globala företagen att stå sida vid sida med facken för att en gång för alla få bukt med problemen i leverantörsleden. Den lagligt bindande Bangladesh-överenskommelsen (som tillkom efter den fruktansvärda fabriksolyckan Rana Plaza, http://bangladeshaccord.org/) lyftes som exempel på hur företag kan bidra till effektiva lösningar för att få slut på brott mot mänskliga rättigheter i arbetslivet.
Guy Ryder, ILO:s generaldirektör, uppmanade till nolltolerans mot barnarbete och listade tre grundläggande framgångsfaktorer:
- Gratis, obligatorisk, kvalitetssäkrad grundläggande utbildning upp till minimiåldern för arbete i det aktuella landet.
- Antagande av och tillämpning av lagar och policys samt samarbete mellan arbetsinspektioner, utbildningssystemet och andra offentliga instanser.
- Sociala trygghetssystem, som visade sig vara en av de viktigaste orsakerna till att barnarbetet globalt minskade med en tredjedel mellan 2000 och 2012.
Ryder tog också upp vikten av att föräldrarna har schysta jobb, decent jobs, med lön som familjen kan leva på. Då har familjerna också råd att ha barnen i skolan och hålla dem borta från arbetsplatserna.
- Det borde inte vara så svårt att få bort barnarbetet i vare sig de globala leverantörsleden eller lokal tillverkning och se till att barnen istället får gå i skolan. Det handlar om ansvarsfullt företagande och politisk vilja, avslutade världsfacket ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow.