nyhet av Läkare Utan Gränser

Stigmatisering får inte stoppa arbetet mot ebola

En hjälparbetare tvättar sina händer med klorerat vatten. Foto: John Moore/Getty Images.
Svensk media rapporterar idag att svenska hjälparbetare som kommit hem efter att ha arbetat mot ebolautbrottet i Västafrika har utsatts för ryktesspridning och underförstådda hot.

Att personal som varit i närheten av en internationellt uppmärksammad smittsjukdom utsätts för ogrundad misstänksamhet är inget nytt fenomen. Det brukar benämnas stigmatisering.

Läkare Utan Gränser i Sverige har sedan länge medarbetare som arbetat med sjukdomen ebola och sedan återvänt till Sverige. På senare tid har sjukdomen blivit föremål för en kraftigt ökad mediebevakning. I takt med detta har även vi märkt att hemvändande medarbetare märker en ökad stigmatisering.

– Läker Utan Gränser har noggranna rutiner för medarbetare. Risken att någon av dem ska ha smittats med ebola är minimal, och risken att de sedan skulle smitta någon i Sverige är i princip obefintlig, säger Ulrika Loinder, rekryteringsansvarig på Läkare Utan Gränser i Sverige.

– Däremot ser vi stora risker om Sverige och andra länder skulle sluta skicka personal till Västafrika och låta epidemin sprida sig än mer.

Taggar

Hälsa
Annons