nyhet av Act Svenska kyrkan

Statskuppen som inte är en statskupp

Zimbabwes landsbygd är fattig. Befolkningen i gemen är trött på familjen Mugabe och med Robert Mugabes allt svagare ställning har missnöjet jäst. Foto: Eva Berglund/Ikon.

På morgonen den 15 november meddelade den zimbabwiska armén att de tagit kontroll över den politiska situationen i landet genom att skydda landets president Robert Mugabe från ”kriminella element” i hans närhet. Armén förnekade i sitt uttalande att det är en kupp, utan talade om att säkerställa ordningen.

Intern maktkamp

De senaste två åren har Zimbabwe, med sikte på valen 2018, varit skådespel för en intern maktkamp inom regeringspartiet ZANU-PF som förts för öppen ridå. De två huvudmotståndarna har varit presidentfrun Grace Mugabe, vars fraktion G40 fått stöd av finansministern, kommunikationsministern och ungdomsförbundet och förste vice-presidenten Emmerson Mnangagwa, vars fraktion fått stöd av krigsveteranerna, näringslivet och delar av militären. Både Grace Mugabe och Mnangagwa är djupt impopulära personer i Zimbabwe där dock förstnämnda eventuellt vinner den kampen pga sitt aggressiva språkbruk och slösaktiga leverne, hon kallas bla ”first shopper”, ”Gucci Mugabe” eller ”Disgrace” i folkmun. Den försvagade hälsan hos Robert Mugabe har spetsat till maktkampen och språkbruket har under det senaste året, såsom Zimbabwes kristna råds generalsekreterare Kenneth Mtatas i Ekots extra sändning uttryckte det, ”nått ett dagisbarns nivå” (för hela uttalandet se länk i slutet av bloggen).

Ett stort missnöje hos befolkningen

Samtidigt är Zimbabwes ekonomi i fritt fall och inflationen ligger nu nära 400% och ca 95% av befolkningen beräknas vara arbetslös, enligt siffror från Sveriges ambassad i Harare. Befolkningen i gemen är trött på familjen Mugabe och med Robert Mugabes allt svagare ställning har missnöjet jäst. Avskedandet av förste vice-presidenten Mnangagwa och hans avstängning från ZANU-PF i början på november var kulmen på maktkampen. Det finns analyser kring att Grace Mugabe ville kapa åt sig makten innan Robert Mugabe avlider. Kalkylerna höll inte och Mnangagwa tillsammans med höga dignitärer från armén har sett till att de fått stöd från både Kina och Sydafrika innan de gjorde nästa drag.

Kuppen som inte är en kupp

Kuppen som inte är en kupp gjordes lugnt och metodiskt för att inte skrämma upp befolkningen och för att undvika motstånd från ZANU-PF:s ungdomsförbund och den paramilitära polisstyrkan i Harare, som båda är anhängare till Grace Mugabe och hennes G40. På efternatten, då de flesta zimbabwier just vaknat, meddelade militärledningen i landet att för att bibehålla stabiliteten i landet så kommer kriminella i presidentens närhet att gripas och ställas inför rätta. Robert Mugabe med familj sitter i husarrest. Armén och Mnangagwa spelar väl och anklagar människor i Robert Mugabes närhet, inte presidenten själv, men samtidigt säger de att han har ansvaret, och krigsveteranerna ber honom nu att avgå.

Kyrkorna är enade

Kyrkorna i Zimbabwe har under de senaste åren spelat en allt större roll för att genom fredliga medel nå en förändring såväl politiskt som ekonomiskt. Svenska kyrkans partner, det kristna rådet under ledning av Kenneth Mtata, har tagit tydlig ställning för demokrati och mänskliga rättigheter. ACT Alliansens medlemmar, där Svenska kyrkan ingår, och dess partner har genom tydligare samarbete arbetat hårt för att förbättra människors villkor, men också för strukturella förändringar hos makthavare. Ett ökat samarbete mellan de kristna aktörerna i Zimbabwe har också visat att kyrkorna är enade för ett fritt, demokratisk och rättvist Zimbabwe.

Taggar

Krig & fred Demokrati
Annons