Hur håller man produktiva klimatsamtal, hur har debatten om rasism förändrats över tid och hur blev Kina en ny supermakt? Läs en sommarkurs i år och lär dig mer om hur världen hänger ihop – och hur vi kan förändra den.
17 februari öppnar anmälan till årets sommarkurser på antagning.se. Det finns ett stort utbud att välja bland på landets universitet och högskolor, och många är på distans. Här tipsar vi om 11 stycken som kommer bredda din förståelse om politik, internationella relationer och de globala utmaningar vi står inför.
Retorik och klimatomställning
Den här 7,5-poängskursen ges på halvfart och distans av Södertörns högskola. Du får en bättre grund att kunna arbeta retoriskt med frågor som rör klimatet. Fokus är på produktiva klimatsamtal, samt den retoriska gestaltningen av klimatfrågor i politik, medier och kommersiell kommunikation.
Populism och den liberala demokratin
Med ökade framgångar för populistiska partier används begreppet populism allt mer i den akademiska såväl som den allmänna debatten. Betydelsen av begreppet är dock omdebatterad, och det diskuteras ofta huruvida populism är förenligt eller står i strid med demokrati. Mer om detta får du lära dig på den här 7,5-poängskursen som ges på distans av Mittuniversitetet.
Rasismens historia
Den här 15-poängskursens övergripande syfte är att ge en orientering i rasismens historia och diskutera den förändrade synen på ras över tid. Den ges av Mittuniversitetet, och under kursen studeras vetenskaplig debatt om rasism och flera ståndpunkter i forskningen om rasismens historia.
Global etik
Vilket moraliskt ansvar har vi för den globala fattigdomen, miljöförstörelsen och klimatförändringarna? Kursen är på 7,5 hp och ges på helfart på distans av Stockholms universitet. Frågor om krig och fred, rättvisa och en hållbar miljö diskuteras tillsammans med frågor om moraliskt ansvar och möjligheten till globala lösningar.
Ojämlikheter, genus och makt i Latinamerika
Kursen är på 7,5 hp, ges av Stockholms universitet, och handlar om hur ojämlikheter i Latinamerika och Karibien har vuxit fram. Den spårar kontinuitet och förändring i relationerna mellan genus, sexualitet, klass, etnicitet och ras.
Kina idag – den nya supermakten
Är du intresserad av Kina och vill veta mer om vad som har hänt i landet under de senaste decennierna? Den här 5-poängssursen ges på distans av Linköpings universitet, och ger dig vidare inblick i hur Kina har utvecklats politiskt och ekonomiskt efter den snabba moderniseringen efter Mao. Kursen tar även upp sociala förhållanden och inte minst Kinas utrikespolitik.
Sveriges utrikespolitik då och nu
Den här 5-poängskursen ges på distans av Lunds universitet, och behandlar de processer och händelser som format Sveriges värderingar, intressen och prioriteringar som internationell aktör. Kursen inleder med sen historisk genomgång och fortsätter sedan med en samtida utforskning av svensk utrikespolitik.
Klimatförändringar/människa/samhälle
Hur stor klimatförändring är naturlig? Hur kan klimatförändringar påverka ekosystemen och samhället? Hur mycket kan havsnivån stiga? Den här 7,5-poängskursen på distans som ges av Göteborgs universitet ger en inblick i allmän klimatologi, klimatvariationer samt ger en översikt av naturgeografiska aspekter inom geomorfologi och klimatologi med betoning på klimatförändringar.
Globaliseringens utmaningar
I denna distanskurs på halvfart på Mittuniversitetet får du kunskap om globalisering ur ett kulturgeografiskt perspektiv, liksom globaliseringens orsaker och konsekvenser för samhällen runt om i världen. Kursen diskuterar de möjligheter och utmaningar olika platser, regioner och grupper ställs inför i förhållande till globala flöden.
Miljöpolitik
Jorden blir varmare och havsisarna smälter. Hur kan vi politiskt hantera problemen? Med utgångspunkt i klimatförändringarna behandlar den här 7,5-poängskursen på distans de möjligheter och begränsningar politiken erbjuder för att hantera de hot vi står inför. Kursen ges av Mittuniversitetet.
Muslimska minoriteter: religiös förändring ur ett jämförande perspektiv
En stor del av världens muslimska befolkning bor i samhällen där de utgör en religiös minoritet. Detta medför särskilda slags utmaningar för hur islam tolkas och praktiseras, samtidigt som det även påverkar såväl tillämpningen av islamisk lag som utformandet av islamisk auktoritet. Denna kurs på Linnéuniversitetet ger dig möjligheter att utforska aspekter av hur islam praktiseras i olika minoritetssammanhang.