nyhet av Naturskyddsföreningen

Solenergin hjälper det småskaliga fisket

Mapenda Ndoye från vår samarbetsorganisation CAOPA visar upp torkanläggningen med solceller.
– Anläggningen med solenergi för fisktorkning har ökat fiskens kvalitet och hållbarhet, säger Mapenda Ndoye från fiskenätverket CAOPA i Senegal. Efter utbildning i paketering och marknadsföring är det dags att konkurrera med de utländska fiskfabrikerna.

En betydande del av de som arbetar med fiske i Västafrika är kvinnor. Här stödjer Naturskyddsföreningen arbetet för ett hållbart fiske och en förändring av fiskepolitiken.

Solenergin gör fisken bättre

Ett 20-tal solpaneler finns på plats. Här turas Mapenda Ndoye och 30 andra kvinnor om att torka sin fisk. När fisken blivit torr säljs den vidare till den lokala marknaden i området eller till de närliggande länderna Sierra Leone och Guinea Bissau.

– Den fungerar utmärkt, säger Mapenda Ndoye och berättar att torkanordningen med solceller gör att fisken torkar fortare, den får bättre kvalitet, längre hållbarhet och skyddas från angrepp då den är placerad en bit över marken.

Micheline Dion, ordförande i CAOPAs kvinnoorganisation, var nyligen i Tyskland på utbildning inom just paketering och marknadsföring och kommer nu vidareförmedla sina kunskaper till Mapenda Ndoye och hennes kvnnliga kollegor i såväl Senegal som i angränsande länder. På detta vis hoppas de kunna konkurrera med utländska företag och fiskfabriker.

Arbete för en bättre havsmiljö och hållbart fiske

Situationen är kritisk för många av världens fiskbestånd. Utanför Senegals kust bedriver europeiska och andra utländska båtar ett intensivt fiske. Det är mycket svårt att syna fiskemyndigheternas utfärdande av fiskelicenser - den som betalar mest får fiska. De miljontals afrikaner längs kusterna som är beroende av fisket har allt svårare att överleva.

Vi samarbetar med organisationer som jobbar för att stärka fiske- och kustsamhällen och påverka den internationella havs- och fiskepolitiken i en mer hållbar riktning. Förbättringarna för Mapenda och hennes kvinnliga fiskekollegor är en av de saker som vår samarbetsorganisation, det västafrikanska fiskenätverket CAOPA, hjälper till med.

Våra samarbetsorganisationer:

  • Bevakar småskaliga fiskearbetares rättigheter gentemot industriellt fiske och andra storskaliga industriprojekt.
  • Hjälper civilsamhället att stå upp för sina rättigheter, uppmärksamma brister och formulera nya lagförslag. 
  • Bidrar till att restaurera förstörda livsmiljöer genom att återplantera mangrove och till att minska fattigdom genom ekoturism och småskaliga handelsprojekt. 
  • Lyfter fram lokalsamhällena och för fram kustbefolkningarnas synpunkter i internationella processer.

Taggar

Försörjning Klimat & miljö
Annons