
Vad är Young Leaders for the SDGs?
Young Leaders-programmet är ett av FN:s viktigaste initiativ för att stärka ungt ledarskap i arbetet med Agenda 2030 och de 17 globala målen. Vartannat år väljs 17 unga ledare från hela världen ut för att under två år samarbeta med FN, lyfta sitt engagemang och inspirera andra unga att ta plats i förändringsarbetet.
Det kan vara unga entreprenörer, aktivister, konstnärer eller forskare – från olika bakgrunder och världsdelar – som genom sina projekt, idéer eller kampanjer redan bidrar till en mer hållbar framtid.
Vem kan söka?
Du kan söka om du:
- Är 15–35 år
- Är engagerad i frågor som kopplar till ett eller flera av de globala målen
- Har visat prov på ledarskap, driv och påverkan
- Kan kommunicera på engelska
FN uppmuntrar sökande från alla bakgrunder och strävar efter geografisk, kulturell och social mångfald. Unga kvinnor, hbtqi+-personer, personer med funktionsnedsättning, urfolk och migranter är särskilt välkomna att söka.
Vad innebär det att bli en Young Leader?
Att bli utsedd till en Young Leader öppnar många dörrar. Titeln i sig är ett erkännande från FN som ger stor legitimitet och synlighet. Under de två år som uppdraget pågår får de unga ledarna tillgång till en rad möjligheter och resurser genom FN-systemet.
Detta ingår i uppdraget:
- Öka medvetenheten om de globala målen
- Förespråka att unga får en meningsfull roll i FN:s arbete
- Stödja relevanta FN-initiativ och kampanjer
- Delta i FN:s high-level events
Förmåner med uppdraget:
- Global synlighet för ditt arbete genom FN:s nätverk och kanaler
- Nya möjligheter och samarbeten med FN-organ, civilsamhälle och andra unga ledare
- Utveckling och stöd, exempelvis genom mentorskap eller utbildningar
- Deltagande i högnivåmöten och FN-evenemang
Tips inför ansökan
Ansökan för perioden 2025–2027 är öppen till 18 april 2025.
Du fyller i ett formulär där du beskriver ditt arbete, din påverkan och dina visioner. Sök själv eller bli nominerad av någon annan. Läs mer och ansök här!
Tänk på detta när du skriver din ansökan:
- Var tydlig med vad du gjort och vilken konkret påverkan det haft. Beskriv vilka globala mål ditt arbete berör och hur du vill utveckla det vidare.
- Visa din passion och personlighet – kom ihåg att de letar efter människor bakom meriterna, någon som kan inspirera andra.
- Be om en rekommendation eller nominering från någon som känner till ditt arbete; det kan stärka din ansökan.
Om du missar denna omgång eller känner att du inte är redo ännu, misströsta inte. Nästa chans kommer igen om två år, och under tiden kan du fortsätta bygga ditt engagemang.
Men om du känner dig det minsta sugen nu: våga söka! Även ansökningsprocessen i sig kan vara lärorik, och du blir del av en global rörelse av unga som drömmer om en bättre värld.
Några tidigare Young Leaders
Bland tidigare Young Leaders finns allt från klimataktivister och innovatörer till läkare, idrottare och människorättskämpar. Den gemensamma nämnaren är handling: du ska ha gjort något konkret för att förbättra din omvärld i linje med de globala målen, och ha potential att inspirera fler unga.
Några exempel på tidigare deltagare:
- Vanessa Nakate (Uganda) – klimataktivist och grundare av Rise Up Movement. Hon lyfter Afrikas roll i klimatarbetet och driver solenergilösningar för skolor i Uganda, med fokus på klimaträttvisa.
- Mayada Adil (Sudan/Frankrike) – Läkare, modeaktivist och människorättsförsvarare. Hon använder mode som verktyg för att främja yttrandefrihet och lyfta frågor om kön, hälsa och migration, särskilt för sudanesiska kvinnor och flyktingar.
- Richa Gupta (Indien) – Grundare av Labhya Foundation, en organisation som når över 2 miljoner barn i offentliga skolor med social-emotionellt lärande. Hon arbetar för att skapa jämlika möjligheter för barn från marginaliserade miljöer.
Din tur att ta plats
Det är hög tid att världen ser ungt ledarskap som en kraft för förändring – och det börjar med dig. Om du har ett engagemang som gör skillnad, lokalt eller globalt, sök till Young Leaders for the SDGs. Och även om du inte blir utvald den här gången, har du redan visat att du är en del av lösningen.
Våga ta steget. Världen behöver unga som dig.