På den Internationella Flickadagen vill Flickaplattformen, tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Regnér, bjuda in unga till lösningsfokuserade samtal om jämställdhetsfrågor.
Under sommaren rapporterades det nästan dagligen om sexuella övergrepp på festivaler. Dock är problemet med våld mot flickor och kvinnor inte begränsat till sommarmånaderna, utan något de möter i hemmet, skolan, fritidsgården, idrottsklubben och på nätet.
Den 11 oktober infaller Internationella Flickadagen, en dag som instiftades av FN 2011. Flickaplattformen och jämställdhetsministern Åsa Regnér har gemensamt bjudit in högstadie- och gymnasieelever i Stockholmsområdet till ett evenemang på Fryshuset i Skärholmen. Här kommer eleverna att lyssna på brandtal, dela med sig av sina erfarenheter genom gruppdiskussioner, samt få en chans att påverka jämställdhetspolitiken. Allt under temat ”Rätten till min egen kropp”.
“Sommarens rapportering kring sexuella ofredanden och övergrepp var viktig, dock saknas det fortfarande en diskussion kring de vardagliga kränkningar unga tjejer möter. Under ett års tid har vi samlat in hundratals tjejers erfarenheter genom kampanjen Tjejkunnig och bland annat ser vi att 65 % av de som deltagit på olika sätt känner att deras kroppar inte tillhör dem. Vi är väldigt glada att jämställdhetsminister Åsa Regnér tydligt visar sitt engagemang för dessa frågor och att vi tillsammans kan fortsätta lyfta dem” säger Liinu Diaz Rämö, projektledare för Flickaplattformen.
Även barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér ser fram emot internationella flickadagen:
“Det är ett bra tillfälle att lyfta unga tjejers rättigheter. Jag hoppas att vi gemensamt ser till att diskussionen inte lägger sig. Här har civilsamhället och organisationerna en viktig uppgift att fylla” säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Evenemanget är öppet för media och äger rum på Fryshuset Skärholmen (Skärholmsgången 32) mellan kl. 13-17 den 11 oktober.
Om Flickaplattformen:
Flickaplattformen är samlingspunkten för aktörer som arbetar med att förbättra och stärka unga tjejers position i samhället. Tillsammans gör vi större skillnad och skapar förändringar för ett samhälle fritt från förtryck och diskriminering. Flickaplattformen är ett treårigt projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet och drivs av Hungerprojektet och Make Equal.