nyhet av Naturskyddsföreningen

Småskaligt fiske i kampen mot fattigdom

Foto: Håkan Lindgren

Det småskaliga fisket spelar en viktig roll i kampen mot fattigdom och hunger. Trots det har det länge saknats en internationell överenskommelse kring hur det ska gå till. Genom vårt samarbete med ICSF ser vi till att småskaligt fiske och genus lyfts i internationell fiskepolitik.

Det småskaliga fisket står för mer än hälften av den fisk som fångas i låginkomstländer. Fisk är oerhört viktiga för att föda världen. Trots det saknades länge en global överenskommelse kring hur det småskaliga fisket ska gå till.

När FAOs fiskeorgan COFI samlades 2014 för att komma överens om riktlinjer för det småskaliga fisket var representanter för de kvinnor och män som jobbar inom fiskesektorn på plats. Vår globala marina samarbetsorganisation, International Collective in Support of Fishworkers (ICSF), var en viktig medspelare i framtagandet av riktlinjerna. De kämpade hårt för att se till att riktlinjerna tog hänsyn till mänskliga rättigheter, jämlikhet, traditionell kunskap, urfolk och lokalsamhällen. Beslutet om riktlinjerna var kulmen på många års arbete.

– Det är viktigt att marginaliserade fiskesamhällens intressen och rättigheter tas tillvara, och att de får delta både när riktlinjerna utvecklas och när de omsätts i praktiken, säger Mariette Correa, Senior Programme co-ordinator på ICSF med lång erfarenhet av arbetet med riktlinjerna.

Nära en halv miljard människor livnär sig på fiske och vattenbruk. Av dessa är upp till 90 procent involverade i småskaligt fiske. Hälften av dem är kvinnor.

Kvinnornas roll inom fisket är viktig

ICSF har arbetat intensivt med att lyfta kvinnornas roll inom fisket och se till att gendusfrågor kommer med i riktlinjerna.

– Kvinnornas roll inom fisket underskattas ofta. Deras traditionella kunskap om fisk och bearbetning tas inte tillvara. Kvinnornas arbete räknas inte alltid in i ekonomiska modeller och de har för lite inflytande i beslut som rör fisket, beslut som är oerhört viktiga för dem, säger Mariette Correa.

Fiskekvinnorna spelar en stor roll inom fisket, inte minst för familjeförsörjningen. Genom de nya riktlinjerna kan deras roll stärkas och få mer uppmärksamhet.

Ett hållbart fiske i kampen mot fattigdom och hunger

Vad betyder då riktlinjerna i praktiken? Jo, att varje regering, fiskesamhälle och andra som är involverade i fiske har en gemensamt framtagen plan för hur det småskaliga fisket ska se ut för framtida generationer. För första gången har man kommit överens om ett tydligt gemensamt mål: ett hållbart fiske för att säkra tillgången på mat och utrota fattigdom. Man vill se ett ekologiskt, social och ekonomiskt hållbart fiske som bidrar till världens livsmedelsförsörjning.

Sedan riktlinjerna antogs har det småskaliga fisket fått större uppmärksamhet bland beslutsfattare.

– Nu behöver riktlinjerna omsättas i praktiken. Här kan Sverige spela en värdefull roll. Genom vårt medlemskap i EU bör vi också verka för en europeisk fiskepolitik som tar hänsyn till det småskaliga fisket och dess roll för en hållbar utveckling, säger Sara Fröcklin, sakkunnig tropiska marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Oceaner och hav i globalt utvecklingsmål

Oceaner, hav och fiske är så viktiga för den globala utvecklingen att de fått ett alldeles eget utvecklingsmål i Agenda 2030. Mål 14 är att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för att uppnå en hållbar utveckling. Ett av delmålen är att "säkerställa tillträde för småskaliga icke-industriella fiskare till marina resurser och marknader".

Naturskyddsföreningen och våra samarbetsorganisationer runt om i världen arbetar för att skydda kustekosystemen och för ett hållbart småskaligt fiske. På så sätt bidrar vi till att uppfylla målet.

Taggar

Klimat & miljö Försörjning
Annons