nyhet av Studiefrämjandet

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand

Ahmad El-Far och Anjana Saltas.

Studiefrämjandet har sedan september startat upp olika aktiviteter för boende på asylboendet i Farsta Strand, i väntan på att de ska få sina asylärenden prövade. Verksamheterna sker i form av studiecirklar och är mycket populära. Anjana Saltas och Ahmad El-Far är initiativtagare och driver projektet. Här berättar de om vilka studiecirklar som erbjuds de boende och varför det har blivit så populärt.

Främjar deltagande i samhället

Berätta lite om bakgrunden till den här verksamheten?
- Studieförbunden har fått ett uppdrag från regeringen och Folkbildningsrådet att göra folkbildande verksamhet för asylsökande. Det ska främja deras inlärning av det svenska språket och ett deltagande i det svenska samhället. Det har vi försökt att utveckla på asylboendet vid Farsta Strand med hjälp av ett stort antal volontärer som cirkelledare, säger Anjana Saltas.

Genom att arrangera olika cirklar om Sverige och det svenska språket får de nyanlända en inblick i det svenska samhället, en möjlighet att träffa svenskar och även träna på att prata svenska redan när de väntar på sitt beslut om uppehållstillstånd. Cirklarna rör också kultur, musik och mat till exempel.

En annan aspekt av cirklarna är att man har något konstruktivt att göra om dagarna. Asylprocessen kan ju pågå hur länge som helst, 1,5 år är inte helt ovanligt, och gör man ingenting under den perioden – det är förödande för en människa. Där fyller cirklarna en viktig funktion som ger lite mening i tillvaron, säger Ahmad.

Anjana och Ahmad berättar att tanken med studiecirklarna inte är att det ska vara en fullvärdig utbildning, utan mer en start för att börja bygga upp sitt ordförråd och prata lite svenska, och även träffa andra som pratar svenska.

- Men för att lära sig svenska ordentligt behöver man ju gå SFI eller någon annan utbildning, säger Ahmad.

Stort intresse från volontärer

Hur många cirkelledare har ni ungefär?
- Vi har ungefär 60 aktiva cirkelledare. En del av dem har inte varit cirkelledare förut, andra känner väl till det här med studiecirklar. Det har funkat över förväntan och vi har nått ut till ungefär 300 personer hittills.
Vi har haft ca 25-26 cirklar från mitten av september till nu, säger Anjana.

Varje cirkel har en ledare och en eller flera volontärer. Detta har också börjat sprida sig och nu finns det ett gäng med lite yngre volontärer, ungefär 25-30 år, som har styrts om till en separat grupp. De håller i en cirkel än så länge på ett boende för ensamkommande pojkar i Hagsätra. Det finns även intresse av att starta upp olika kulturella aktiviteter, såsom dans, konst och musik på ett boende i Orhem i Skarpnäck med både tjejer och killar. I Hagsätra ska också en filmberättarcirkel startas upp. Det är något av det som de yngre volontärerna ska ta hand om, berättar Anjana.

Många populära verksamheter

Vilka cirklar är populärast?
- Alla! Alla har deltagare. Men det finns några som är extremt populära och det är stickcirkeln. Den har nått utanför Sverige nästan, skrattar Anjana som berättar att de har fått garn från Finland och att cirkeln ofta får besök utifrån.

Även cirklarna där de åker ut på utflykter är jättepopulära. Men Anjana och Ahmad nämner en mängd olika studiecirklar som har många deltagare. Det är allt ifrån naturcirklar, matlagningsgrupper och cirklar i handarbete. Men även konst, musik, svenska, bakning och historia lockar ett stort antal deltagare.

Men alla cirklarna bedrivs inte på boendet, en del aktiviteter bedrivs utanför boendets väggar. Anjana och Ahmad tycker att det är mycket positivt att de har möjlighet att ta med deltagarna därifrån.

- Vi har fördelen att ha ganska många cirklaratt välja på. Passar inte en kan man välja en annan. Det finns något för alla, säger Ahmad.

Samarbeten med föreningar

Anjana berättar att de också har inlett ett samarbete med Rädda Barnen för att kunna ha aktiviteter för bara barn, något de inte tidigare haft möjlighet till. Anjana förklarar att det har varit svårt att sära på barn och vuxna och barnen har ingenstans att vara när de vuxna är med på cirkel. Genom att samarbeta med Rädda Barnen får de tillgång till ett stort antal volontärer som uttalat vill jobba med barn samt ett stort kontaktnät, medan Studiefrämjandet kan sköta det administrativa kring boendet. De samarbetar också med föreningar som själva gör aktiviteter inom ramen för Studiefrämjandets folkbildningsuppdrag. Det finns en musikförening – Röda Hjärtat – som ger konserter för de boende. De samarbetar också med Visa som bland annat har en cirkel där de ger psykologiskt stöd till de boende, som en samtalsgrupp. De kommer också att inleda ett samarbete med Nordiska Museet, med kultur- och traditionscirklar där museet kommer att visa utvalda delar av sin utställning.
Verksamheterna på asylboendet

Sen i september har Studiefrämjandet dragit i gång ca 25 olika verksamheter i Farsta. Det har blivit mycket uppskattat och populärt.Deltagarna får meningsfull sysselsättning i stället för att bara gå och vänta.

  • Stickning – den allra populäraste cirkeln som även nått utanför Sveriges gränser.
  • Svenska språket – ett uppskattat sätt att börja träna på språket och träffa andra svenskar.
  • ”Education in Sweden” – tillsammans med ledarna åker man ut och besöker ställen där man bedriver studier, exempelvis universitet och gymnasieskolor. Högläsning – läser högt ur böcker från En Bok För Alla.
  • Utomhusaktiviteter – olika former av utomhusaktiviteter och sport. Svensk kultur – där man pratar om vardagliga situationer eller myndigheter, exempelvis Försäkringskassan.
  • Löpning – deltagarna är ute och löptränar tillsammans med sex ledare/ volontärer.
  • Natur – utflykter ut i naturen.
  • Matlagning – en av de cirklar som sker utanför boendet.
  • Bakning – sker utanför boendet.
  • Studiegrupp för mammor
  • Pingis
  • Konstcirklar – de är populära bland både barn och vuxna.
  • Historia – en av de cirklar där deltagarna inte varierar från gång till gång.
  • Musik – ledarna spelar och man sjunger svenska sånger tillsammans.

Taggar

Flykt & migration