av Läkare Utan Gränser

Skriv under för covid-19-vaccin till alla

Världen

Inte ens 3% av befolkningen i fattiga länder har fått sin första dos vaccin mot covid-19. Därför har Läkare Utan Gränser startat en namninsamling för att fler i världen ska få tillgång till vaccin.

Nu har Sverige snart vaccinerat klart hela den vuxna befolkningen, börjat vaccinera barn samt ge en tredje dos till riskgrupper. I låginkomstländer har inte ens tre procent fått sin första vaccindos. Sjukvårdspersonal som jobbar outtröttligt för att ta hand om covidpatienter har fortfarande inte blivit vaccinerade, inte heller människor med underliggande sjukdomar.

Så här får det inte vara!

En pandemi kan inte bekämpas i ett fåtal länder. Men så länge endast några få läkemedelsbolag kan producera covidvaccin och i princip bara rika länder kan betala, så fortsätter den orättvisa och oetiska fördelningen av vaccinen. Ju längre detta pågår, desto större är dessutom risken att viruset muterar och vaccinen blir mindre effektiva.

De senaste beräkningarna visar att Sverige kommer att ha ett överskott på runt 10 miljoner vaccindoser i slutet av 2021. För EU beräknas summan till hela 875 miljoner.

Var med oss och rädda liv! 

Pandemin är inte över förrän den är över för alla, överallt. 

Skriv under namninsamlingen

Läkare Utan Gränser kräver att Sverige:

  • Omfördelar vaccindoser

Det snabbaste sättet att rädda liv är att länder med överskottsdoser omgående omfördelar dem till låg- och medelinkomstländer.

  • Stöttar förslaget om att pausa patent på covidvaccin

Förslaget inom världshälsoorganisationen WTO skulle öka tillgången till vaccin men även behandlingar, tester och skyddsutrustning mot covid-19.

  • Sätter press på läkemedelsbolagen att dela teknologin

Om vaccintillverkare i låg- och medelinkomstländer får tillgång till teknologin kan fler doser börja produceras omgående.

Skriv under namninsamlingen

Taggar

Hälsa Mänskliga rättigheter