nyhet av PMU

Skolarbete gav pengar till våldtäktsoffer

Elin och Dime dansar för Kongos kvinnor. Foto: privat
– Vi kände att vi kunde jämföra oss med de tjejer i vår egen ålder som blivit utsatta och vi insåg att det lika gärna kunnat vara vi, säger Elin Johansson. Tillsammans med sin klasskompis gjorde hon en dansföreställning för att samla in pengar till offren för det sexuella våldet som kommer till Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo.

Elin Johansson och Dime Safari går sista året på Estet dans på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. I höstas började de planera sitt specialarbete och bestämde sig för att de ville göra något annorlunda.
- Vi ville använda vår dans och kreativa sida för att kunna hjälpa andra människor, säger Elin Johansson.

De satte igång med att koreografera en dansföreställning. Eftersom Elin är aktiv i pingstkyrkan i Eskilstuna, tog hon kontakt med ungdomspastorn som föreslog att de skulle använda föreställningen för att samla in pengar till Panzisjukhuset.
- Vi blev berörda av att behovet är så fruktansvärt stort och att denna typ av utsatthet är så vanlig i Kongo. Vi ville vi göra det vi kunde för att hjälpa, berättar Elin.

Tjejerna tog kontakt med pingstkyrkans Secondhand butik i staden och butiken kom med ett oemotståndligt erbjudande.
- De sa att de ville tredubbla den summa vi fick in, säger Elin.
125 personer kom för att se på Elin och Dimes föreställning och under kvällen lyckades de dansa in 5136 kronor som tredubblades och slutade på 20 544 kronor.

- Vi tror bland annat att historierna som berättades under kvällen berörde folk. Insikten om att sexuella övergrepp sker och att människor som blivit utsatta blir utfrysta berör och gör en ganska arg faktiskt. Därför tror jag att många öppnade sina hjärtan för att hjälpa, säger Elin.

Under arbetets gång, blev inte minst Elin och Dime själva blev berörda av arbetet i DR Kongo.
- Vi kommer inte att släppa Panzisjukhuset! Det kommer alltid att finnas i våra hjärtan och tankar, säger Elin, som nu själv drömmer om att komma ut i världen och göra skillnad.

Matilda Hector
PMU

Taggar

Jämställdhet Hälsa