nyhet av

Skobutiker kritiseras för bristande ansvar

Scorett, en av de granskade kedjorna i Fair Trade Centers nya rapport. Foto: Xanor, Wikimedia Commons.
Lönerna för de som tillverkar våra skor går inte att leva på. Trots detta ställer svenska skobutikskedjor inga krav på levnadslöner eller fackliga rättigheter hos sina leverantörer. Det visar en ny rapport från Fair Trade Center.

Det mest riskfyllda momentet i skotillverkning är garvningen av djurhudar till läder, där krom och andra kemikalier används. Medan sex av tio skor tillverkas i Kina sker garvningen av lädret oftast i Indien och Bangladesh, där både löner och miljökrav är lägre.

Ändå utför ingen av de fyra största skobutikskedjorna i Sverige systematiska kontroller av de garverier som producerar lädret som deras skor framställs av. Det visar Fair Trade Center som i rapporten I samma fotspår? granskat hållbarhetsarbetet hos kedjorna Nilson, Deichman, Euro sko och Scorett.

– Det är både oacceptabelt och förvånande att skobutikskedjorna inte har kommit längre i sitt hållbarhetsarbete. Att den mest riskabla delen av produktionskedjan, garverierna, fortfarande är en blind fläck måste rättas till omgående. Det handlar inte om god vilja utan om att följa de internationella konventioner företagen säger sig följa, säger Charlie Aronsson, projektledare på Fair Trade Center och författare till rapporten.

En förutsättning för att förbättra arbetsvillkoren är enligt rapporten att arbetarna får rätt att organisera sig och bilda fackföreningar. Men några sådana krav ställer inte skobutikskedjorna på sina leverantörer.

De flesta skor tillverkas i Kina där villkoren i skoindustrin oftast är mycket dåliga och fackliga rättigheter är obefintliga. Lönerna i industrin har de senaste åren ökat men det har också levnadskostnaderna. Enligt Fair Trade Center tjänar de som arbetar på skofabrikerna inte mer än hälften av vad som krävs för att ha råd med mat, boende, skola och sjukvård.

Fair Trade Center kräver därför att skobutikskedjorna ska föra in krav på levnadslöner i sina uppförandekoder och vidta konkreta åtgärder för att höja lönerna på fabrikerna. Rätten till fri organisering i fackföreningar nämns också som ett minimikrav.

Taggar

Mänskliga rättigheter Global ekonomi