nyhet av

Siavosh Derakhti får IM-priset

Siavosh Derakhti i samtal med Ann Svensén, IMs generalsekreterare.
Siavosh Derakhti från Malmö får IM-priset till Britta Holmströms minne 2015. Han får det för sitt arbete med organisationen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet (UMAF) och för sitt brinnande engagemang för en medmänskligare värld.

- Det känns fantastiskt att jämföras med någon som IMs grundare Britta Holmström, hon visade att en individ kan göra skillnad och det är precis vad jag vill göra, säger 23-årige Siavosh Derakhti.

Han bildade UMAF som 19-åring, då han reagerade på den ökande antisemitismen i Malmö.

- Jag hade två bästa vänner när jag växte upp, en var jude och den andra rom. Vi upplevde alla utanförskap och förtryck, men när jag upptäckte hur utsatta och hotade judar var i Malmö reagerade jag starkt. Skulle min gamla vän inte kunna leva trygg i vår stad?

Unga ambassadörer

Han ordnade en studieresa där klasskompisarna, många med bakgrund i Mellanöstern, fick besöka det som finns kvar av koncentrationslägret Auschwitz. Han bjöd också in överlevare från förintelsen, och upplevde hur resan och mötena skapade förståelse och tolerans. Ur detta föddes föreningen Unga muslimer mot antisemitism, som sedan blev UMAF. Föreningen jobbar med unga ambassadörer, som också de reser till Auschwitz, och själv är Siavosh ofta ute och föreläser. Dessutom håller han på att dra igång UMAF även i Stockholm.

Biståndsorganisationen IM, som också jobbar med antirasism och möten mellan människor i Sverige, delar varje år ut ett pris till någon som gjort viktiga insatser för sina medmänniskor.

"Han är en förebild"

Beslutet att i år ge priset till Siavosh Derakhti var lätt, berättar IMs generalsekreterare Ann Svensén.

- Genom sitt arbete skapar han meningsfulla möten som bidrar till samförstånd och inkludering. Han är en förebild som motiverar och lägger grund för en hållbar social utveckling, säger hon.

Siavosh Derakhtis engagemang har gjort honom känd, han har både fått träffa USAs president Barack Obama för ett enskilt samtal, och bjudits in att föreläsa för EU-kommissionen. Drivkraften kommer från skolåren, från alla som sa att han aldrig skulle lyckas med något. Nu har han visat att det går att vända ett uselt slutbetyg något meningsfullt. Och när han träffar unga människor är det just vad han vill förmedla: du är viktig, det du gör betyder något.

Priset delas ut på IMs årsmöte i helgen.

IM-priset består av 20 000 kronor samt en resa till någon av IMs verksamheter utomlands. IM-priset har delats ut sedan 1988. 
Läs mer om IM-priset.

Taggar

Mänskliga rättigheter