nyhet av

Samarbete i Vietnam har gett fler kollektivavtal

Hieu Duong Xuan, internationella enheten den vietnamesiska centralorganisationen VGCL och Kristina Henschen, kanslichef LO-TCO Biståndsnämnd under ett lunchmöte om fackliga och andra mänskliga rättigheter i Vietnam.
I enpartistaten Vietnam finns inte fri facklig verksamhet. Men genom samarbeten med svenska fack finns nu flera kollektivavtal och facken företräder nu sina medlemmar.

- Idag finns cirka 50 miljoner på arbetsmarknaden i Vietnam, men majoriteten finns i den informella sektorn. Endast 15 miljoner är löntagare, berättar Hieu Duong Xuan, internationella enheten vid VGCL, Vietnams enda centralorganisation.

Men det är inte bara den informella arbetsmarknaden som är en utmaning för facken. Vietnam är en kommunistisk enpartistat och fria fackföreningar finns inte. VGCL är den enda godkända nationella fackliga organisationen och den är också godkänd av landets konstitution.

- I Sverige har ni ett partnerskap mellan arbetsgivare och facket utan inblandning av staten. Det ger utrymme för förhandlingar mellan de två parterna. Det är helt motsatt mot förhållandet i Vietnam. Vi är en enpartistat. I ett sådant land är det annorlunda men vi vill bygga upp ett trepartssystem, säger Hieu Duong Xuan.

Flera svenska fack har därför sedan länge samarbetat med olika fackförbund i Vietnam, både för att stärka facken att förhandla fram kollektivavtal men också för att demokratisera facken i sig. Och samarbetet har gett resultat.

- När svenska fack började samarbeta med Vietnam hade ingen hört talas om kollektivavtal, men det har förändrats och idag har vi kollektivavtal inom flera sektorer, säger Hieu Duong Xuan. Facken har också blivit bättre på att organisera nedifrån-och-upp och företräder nu bättre sina medlemmars intressen, inte ledningens.

Intervjun ovan genomfördes i samband med ett lunchmöte om fackliga och andra mänskliga rättigheter i Vietnam som LO-TCO Biståndsnämnd arrangerade tillsammans med LO, den 24 mars. Lunchmötet finns också att titta på i sin helhet på vår Youtube-kanal.

Taggar

Försörjning Global ekonomi
Annons