Så kan du hjälpa andra under julen

Unsplash, Tessa Rampersad.
Volontär & Aktivism

Har du tid över under jul och vill göra något gott för andra? Globalportalen tipsar om fem saker du kan göra för att sprida julefrid och gemenskap.

Många känner sig ensamma, speciellt under jultiden. Kanske har man helt enkelt ingen att fira med eller så bor släkten och vännerna långt borta. Den goda nyheten är att DU kan göra skillnad!

  • Hjälp till att dela ut julklappar

Tyvärr är julen inte enbart förknippad med god mat och härlig julstämning. För många är julen istället en jobbig tid. Detta kan ha flera olika orsaker. Om du vill hjälpa till och ge fler familjer en trivsam jul kan du nu anmäla ditt intresse till julklappsbutiken hos Uppsala Stadsmission! Dit kan familjer som annars inte hade haft råd att köpa julklappar komma och välja ut ett paket till sitt barn.

Du kan antingen hjälpa föräldrarna att hitta en lämplig present i butiken eller så kan du underhålla barnen i pysselhörnan under tiden föräldrarna är i butiken.

Ansök till julklappsbutiken! 

  • Bidra med gemenskap under jul

För att ingen ska tvingas att tillbringa julen ensam anordnas Jul i gemenskap i Uppsala. Under julafton kommer det därför erbjudas jullunch, sötsaker och underhållning utan kostnad för besökarna. Kan du tänka dig att hjälpa till i köket, värma mat eller hjälpa till med en underhållande sång eller lek under några timmar på julafton?

Ansök till Jul i gemenskap!

Du kan också höra av dig till Svenska kyrkan i Umeå för att hjälpa till att förbereda jultallrikar!

Anmäl dig här!

  • Dela ut matkassar till behövande

Julen kan också vara en utmanande tid där det är svårt att få pengarna att räcka till. Julcentralen i Uppsala kommer därför dela ut matkassar med julmat för de som behöver. Du kan antingen hjälpa till att stämma av matbehovet för de som kommer, packa ihop maten i köket eller agera chaufför för mer oplanerade händelser.

Anmäl dig till Julcentralen! 

  • Anordna fikaträffar för äldre

Kan du tänkta dig att hjälpa till att anordna fikaträffar för äldre? Tycker du dessutom om att baka? Då borde du bli volontär hos Äldrekontakt.

Många äldre känner sig ensamma och socialt isolerade, inte minst under jultiden. Fikaträffar ger de äldre ett socialt sammanhang, en go pratstund och kanske till och med nya vänner. Träffarna äger rum i flera städer runt om i landet, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Anmäl dig till fikaträffar!

Har du inte möjlighet att volontärarbeta i jul?

Oroa dig inte, det finns även andra saker du kan bidra med för att skapa julglädje!