Så kan du hjälpa andra under julen

Globalportalen tipsar om volontäruppdrag under julen. Unsplash, Tessa Rampersad.
Volontär & Aktivism

Har du tid över under jul och vill göra något gott för andra? Globalportalen tipsar om fem saker du kan göra för att sprida julefrid och gemenskap.

Många känner sig ensamma, speciellt under jultiden. Kanske har man helt enkelt ingen att fira med eller så bor släkten och vännerna långt borta. Den goda nyheten är att DU kan göra skillnad!

  • Hjälp till att dela ut julklappar

Tyvärr är julen inte enbart förknippad med god mat och härlig julstämning. För många är julen istället en jobbig tid. Detta kan ha flera olika orsaker. Om du vill hjälpa till och ge fler familjer en trivsam jul kan du nu anmäla ditt intresse till julklappsbutiken hos Sveriges Stadsmissioner! Dit kan familjer som annars inte hade haft råd att köpa julklappar komma och välja ut ett paket till sitt barn.

Du kan antingen hjälpa föräldrarna att hitta en lämplig present i butiken eller så kan du underhålla barnen i pysselhörnan under tiden föräldrarna är i butiken.

Ansök till julklappsbutiken! 

  • Bidra med gemenskap under jul

För att ingen ska tvingas tillbringa julen ensam anordnas Jul i Gemenskap i flera städer. Under julafton kommer det därför erbjudas jullunch, sötsaker och underhållning utan kostnad för besökarna. Kan du tänka dig att hjälpa till i köket, värma mat eller hjälpa till med en underhållande sång eller lek under några timmar på julafton?

Ansök till Jul i gemenskap!

Du kan också höra av dig till Svenska kyrkan för att vara med och uppvakta äldre med julblommor!

  • Jobba extra i second hand-butiker

Under julhandeln kan det bli mycket att göra för butikspersonalen.
I second hand-butiker som Erikshjälpen är en stor del av personalen volontärer. Genom att volontärarbeta i en second hand-butik kan du stötta ideella organisationer under julhandeln samtidigt som du får värdefulla erfarenheter!

Sök till Erikshjälpen Second Hand!

Du kan också anmäla dig som volontär till Röda Korset eller en Fair Trade-butik nära dig!

  • Anordna fikaträffar för äldre

Kan du tänkta dig att hjälpa till att anordna fikaträffar för äldre? Tycker du dessutom om att baka? Då borde du bli volontär hos Äldrekontakt.

Många äldre känner sig ensamma och socialt isolerade, inte minst under jultiden. Fikaträffar ger de äldre ett socialt sammanhang, en go pratstund och kanske till och med nya vänner. Träffarna äger rum i flera städer runt om i landet, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Anmäl dig till fikaträffar!

  • Hjälp till på Stockholm Santa Run

Bor du i Stockholm och gillar att springa? Då kan du anmäla dig till årets Stockholm Santa Run!

Den 17 december arrangeras det årliga välgörenhetsloppet där samtliga deltagare klär sig i tomtedräkt och springar 3–5 km i Stockholms innerstad. Alla intäkter går oavkortat till Röda Korset, Aktivisfonden, Barncancerfonden, Läkare Utan Gränser och Stadsmissionen.

Om du inte har möjlighet att delta i loppet kan du anmäla dig som volontär!

Läs mer om Stockholm Santa Run!

Har du inte möjlighet att volontärarbeta i jul?

Oroa dig inte, det finns även andra saker du kan bidra med för att skapa julglädje! 

Taggar

Volontär & utbyten
Annons