Så upptäcker du världen – direkt från soffan

Kul, billigt och liten påverkan på klimatet! Här är smarta sätt att ta sig jorden runt – hemma från soffan. Foto: Unsplash
Livsstil

Liten resebudget och stor klimatångest? Ingen fara! Vi tipsar om hur du kan resa jorden runt (och ta dig hela vägen till mars) utan att lämna soffan.

Så reser du jorden runt - gratis och utan att förstöra klimatet

  • Kom i stämning

Att resa är att uppleva nya intryck i form av ljud, bilder och dofter. Tree.fm slumpar fram riktiga ljud från skogar runt om i världen. På Radio Garden hittar du nästan alla lokalradiostationer som finns runt om i världen. På I Miss My Bar kan du skapa ljudet som snabbt förflyttar dig till valfri bar runt om i världen.

  • Livesändningar

Förflytta dig till Georgien eller Irland på bara en sekund. Runt om i världen i olika stadsmiljöer sitter webbkameror uppe som livesänder dygnet runt. Det pågår också dagligen livsändningar av olika djur på explore.org. För dig som vill stanna upp i den svenska naturen streamas just nu också "Den stora älgvandringen" på SVT Play. 

  • Gå en virtuell rundvandring

Många museer, nationalparker och sevärdheter erbjuder digitala visningar och rundvandringar. Du kan till exempel besöka Louvren i Paris eller St Peterskyrkan i Rom.

Google har också, i samarbetat med tusentals konstmuseum, laddat upp högupplösta versioner av miljontals konstverk. Till exempel konst från New Yorks MoMA och Van Gogh museet i Amsterdam.

Du kan också ta dig ut på en vandring i Yosemite nationalpark eller Grand Canyon.

Eller varför inte ta en virtuell tur på Mars med hjälp av Google.

Nu kan du ta dig ut på tur i Yosemite nationalpark, utan att lämna soffan. Foto: Unsplash
  • Spel

GeoGuessr är ett spel där du släpps någonstans i världen. Ditt uppdrag är sedan att hitta ledtrådar och gissa din plats på världskartan. TimeGuessr är ett liknande spel, men här ska du gissa rätt tid och plats för ett historiskt foto.

Taggar

Klimat & miljö
Annons